Στις φυλακές ο Καστανίδης

Μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών θα ανακοινώσει, από βδομάδα, η κυβέρνηση. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος, σήμερα Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009, επισκέφθηκε τις δικαστικές φυλακές Διαβατών και το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, ένα από τα μέτρα θα είναι και η προσφορά κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτικής ποινής.
Για τον κ. Καστανίδη «η αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος θέλει χρόνο. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούν να γίνουν σύντομα, προσδίδοντας μία πρώτη γεύση εξανθρωπισμού στις συνθήκες κράτησης όλων των φυλακών της χώρας. Οι εναλλακτικές ποινές μπορούν να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων».
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός, σε συνομιλία που είχε, κρατούμενος στα Διαβατά, του είπε: «Οι άνθρωποι γεννιούνται με πάθος και πεθαίνουν από λάθος». Κι ο κ. Καστανίδης σχολίασε: «Ας αποφύγουμε τουλάχιστον τα λάθη».
Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές της χώρας χαρακτηρίστηκαν μέλη ομάδων υψηλού κινδύνου και θα εμβολιαστούν κατά του ιού της νέας γρίπης.
«Το δικαστικό σύστημα στη χώρα μας δυστυχώς παράγει περισσότερους κρατούμενους απ’ όσους μπορούν να αντέξουν τα καταστήματα κράτησης», σχολίασε ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Μ. Λαμτσίδης.
Σύμφωνα με τον διευθυντή των φυλακών Διαβατών Κώστα Κουβράκη, στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα βρίσκονται 610 κρατούμενοι εκ των οποίων 34 είναι γυναίκες. Οι αλλοδαποί αποτελούν το 45% των κρατουμένων και τη «μερίδα του λέοντος» εξ αυτών κατέχουν Αλβανοί υπήκοοι. Πρόσθεσε δε ότι τα κελιά έχουν σχεδιαστεί να «φιλοξενούν» τέσσερις κρατούμενους, αλλά λόγω του υπερπληθυσμού «στοιβάζονται» δέκα κρατούμενοι ανά κελί.
Ο υπουργός -που είναι μέλος του ΔΣΘ- αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το θεσμό του αυτοδιοίκητου στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας. «Το αυτοδιοίκητο θα επανέλθει αλλά όχι με τους όρους του παρελθόντος», παρατήρησε. Γνωστοποίησε, ακόμη, ότι το επόμενο διάστημα θα αποφασιστούν μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της διοικητικής και ποινικής δικαιοσύνης.
Για την κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου στη Θεσσαλονίκη, συντάχθηκε με τη θέση του ΔΣΘ ότι ο πιο ενδεδειγμένος χώρος είναι το λιμάν.
Τον κ. Καστανίδη περίμεναν, στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου, εκπαιδευόμενοι με stage, οι οποίοι κρατούσαν πανό και διαμαρτύρονταν για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει το πρόγραμμα. Ο υπουργός είχε σύντομη συνομιλία με εκπρόσωπό τους.

Σχόλια