Τι βρέθηκε στο υπό κατάληψη κτίριο των 40 Εκκλησιών


Ο πολύ μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών που βρέθηκαν στο υπό κατάληψη κτίριο των 40 Εκκλησιών, χθες βράδυ, μετά την έφοδο των αστυνομικών, προβληματίζει τις διωκτικές αρχές. Για την υπόθεση συνελήφθησαν, έπειτα από τη συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή κλιμακίου της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Βορείου Ελλάδος, έντεκα νεαροί. Οι δέκα είναι ...
ημεδαποί κι ο ένας αλλοδαπός, εκ των οποίων τρεις γυναίκες, ηλικίας από 19 ως 27 ετών.
Σε βάρος τους σχηματίζονται δικογραφίες για σύσταση εγκληματικής Οργάνωσης, ληστεία και παράβαση του νόμου περί Όπλων(οι κατηγορίες αυτές βαραίνουν όλους τους συλληφθέντες), καθώς και για τις κατά περίσταση κατηγορίες της κλοπής, παραβάσεων σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, αντίστασης, πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, παράβαση του νόμου περί Ναρκωτικών και παράβασης του νόμου περί φωτοβολίδων.
Της έρευνας προηγήθηκε (στις 5 τα ξημερώματα) επίθεσης ομάδας νεαρών, με πέτρες και ξύλινα ρόπαλα, σε υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης στο νοσοκομείο ΑΧEΠΑ. Προκάλεσαν φθορές στις τζαμαρίες του φυλακίου της εισόδου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κι έκλεψαν από το εσωτερικού του δύο φορητούς ασυρμάτους, τρεις οθόνες ηλεκτρονικού υπολογιστή, δύο κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικού υπολογιστή, μία τηλεόραση, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και διάφορες άλλες μικροσυσκευές.
Στη συνέχεια, η ίδια ομάδα νεαρών, μετέβη στο θυρωρείο της Πρυτανείας του ΑΠΘ, όπου αφού προκάλεσε υλικές ζημιές σε τζαμαρίες και μεταλλικό κιγκλίδωμα, με την απειλή χρήσης σωματικής βίας εναντίον των υπαλλήλων, άρπαξαν δύο ασυρμάτους, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και άλλα μικροαντικείμενα. Κατά την αποχώρησή τους από τον χώρο της επίθεσης, έβαλαν φωτιά σε δίκυκλη μοτοσικλέτα και προκάλεσαν φθορές σε δεύτερη.
Στο πλαίσιο της αιφνιδιαστικής αστυνομικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε παρουσία εισαγγελέα στον υπο κατάληψη χώρο, βρέθηκαν όλα τα προαναφερόμενα κλαπέντα αντικείμενα, καθώς και πλήθος άλλων. Ειδικότερα κατασχέθηκαν:
6 φορητοί Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
10 κεντρικές μονάδες Η/Υ, 4 οθόνες, 2 πληκτρολόγια, κ.α
11 εσωτερικοί και εξωτερικού σκληροί δίσκοι
2 ψηφιακοί καταγραφείς ήχου
5 μεταλλικοί λοστοί
2 μεταλλικά πτυσσόμενα γκλόπ
3 τσεκούρια
3 βαριοπούλες
64 ξύλινα κοντάρια
1 συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης
2 αλεξίσφαιρα γιλέκα
3 κόφτες μετάλλων
1 ξίφος
1 σουγιάς
4 κοπίδια
1 σπρέυ πιπεριού
10 ασύρματοι,
3 μπαταρίες,
1 βάση και
ένας φορτιστής ασυρμάτου
27 αντισφυξιογόνες μάσκες
20 γυάλινες φιάλες και κομμάτια υφάσματος
2 πλαστικά μπιτόνια με βενζίνη
Πλήθος άλλων μικροαντικειμένων και μικροσυσκευών
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι καταληψίες προσπάθησαν να εμποδίσουν την αστυνομία να μπει στο κτίριο κι έγινε... μάχη. Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση.
Ακολούθησε έρευνα σε σπίτι συλληφθέντων στην περιοχή της Τούμπας, στην οποία επίσης παρίστατο Δικαστικός Λειτουργός, όπου βρέθηκαν τα ακόλουθα:
1 τσεκούρι
1 μεταλλικό καλέμι
1 Βαριοπούλα
1 Πτυσσόμενο μαχαίρι
19 Φωτοβολίδες
3 Μεταλλικοί εκτοξευτήρες φωτοβολίδων
42 Προωθητικά καψύλια για τους εκτοξευτήρες φωτοβολίδων
5 Αντιασφυξιογόνες μάσκες και ανταλλακτικά φίλτρα τους ,
3 Κουκούλες τύπου full face
1 Στρατιωτικό κράνος
1 Αναπτήρας ειδικού τύπου για ασφαλή ανάφλεξη
1 Μεταλλικό κυλινδρικό εργαλείο με εμφανή ίχνη και υπολείμματα χασίς.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Σχόλια