Πληγή η παιδική πορνογραφία μέσω Ίντερνετ

Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οργιάζουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας, η οποία θεωρείται πλέον η δεύτερη πιο προσοδοφόρα εγκληματική μάστιγα μετά το εμπόριο ναρκωτικών, αφού μόνο στις ΗΠΑ εκτελούνται καθημερινά 700.000 συναλλαγές, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο διακινούνται καθημερινά πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο.
Η παιδική πορνογραφία είναι μια από τις γρηγορότερα αυξανόμενες επιχειρήσεις στο χώρο του διαδικτύου. Είκοσι παιδιά από 2 μέχρι 12 ετών εμφανίζονται κάθε μήνα σε τέτοιες ιστοσελίδες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν κατά καιρούς στη δημοσιότητα οι διάφορες Υπηρεσίες και Οργανισμοί καταπολέμησης της παιδοφιλίας στην Ευρώπη, κάθε εβδομάδα γύρω στις 20.000 φωτογραφίες με άσεμνες στάσεις παιδιών, από οκτώ μηνών μέχρι 17 ετών, προωθούνται στις 100 και πλέον χιλιάδες πορνογραφικές ιστοσελίδες του κυβερνοχώρου.
Η σπείρα της παιδικής πορνογραφίας είναι τόσο κοντά μας, αλλά συνάμα πολύ μακριά από την αντιμετώπισή της. Την Κυριακή, 38χρονος, κάτοικος Πολίχνης, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, αφού, επί επτά ολόκληρα χρόνια διακινούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας. Κατόπιν ενημέρωσης της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικοί διενήργησαν έρευνα στο σπίτι του 38χρονου, όπου διαπιστώθηκε διακίνηση και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, αποτελούμενου από τουλάχιστον 170 βίντεο και 1.110 φωτογραφίες. Ωστόσο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επτά σκληροί δίσκοι, δύο φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, 28 CD και 63 DVD, που περιείχαν ανάλογο περιεχόμενο. Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο 38χρονος κατείχε και διακινούσε το επίμαχο υλικό από το έτος 2002.

Ανησυχητικά στοιχεία
Εδώ όμως έρχεται και ο αντίλογος… Επί επτά χρόνια οι Αρχές που ήταν;
Ανησυχία προκαλεί στους αστυνομικούς το γεγονός ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκαν υποθέσεις με Έλληνες, οι οποίοι φωτογράφιζαν ανυποψίαστα γυμνά παιδιά από τη χώρα μας είτε σε παραλίες είτε σε ερωτικές στάσεις και στη συνέχεια διοχέτευαν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως διακινούνται περίπου 2.000 φωτογραφίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το μήνα, φωτογραφίες δηλαδή για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι πέρασαν μέσα από υπολογιστές στην Ελλάδα.
Κεντρικές στατιστικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι περίπου 107.572 εικόνες σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών ταχυδρομήθηκαν στους ελληνικούς ιστοχώρους, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών ετών, αλλά οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει μόνο 119 σχετικές συλλήψεις.

Ραγδαία αύξηση
Στην Αμερική, 200 νέες εικόνες παιδικής πορνογραφίας ταχυδρομούνται καθημερινά, και 1 στα 7 παιδιά έχει λάβει μια σεξουαλική διαδικτυακή παρενόχληση κατά την πλοήγησή του. Αυτό όμως που συγκλονίζει είναι ότι ένα 35% των παραβατών είναι γονείς κακοποιημένων παιδιών, ενώ ένα 10% αποτελείται από άλλα συγγενικά πρόσωπα.
Αντίστοιχα, το FBI σε συνεργασία με την Ιnterpol και την Europol τα τρία τελευταία έτη έχει παρατηρήσει ραγδαία αύξηση σε αντίστοιχα περιστατικά και έχει καταχωρήσει στη λίστα των 10 most wanted του FBI τέσσερα πολύ σοβαρά κρούσματα.
Από εκείνους που έχουν συλληφθεί παγκοσμίως ένα 19% είχαν στην κατοχή τους εικόνες νηπίων και μικρών παιδιών κάτω της ηλικίας των 3 ετών, 39% των παιδιών ήταν από 3-5 ετών και 83% είχαν εικόνες των παιδιών 6-12 ετών.
Περίπου το 40% παιδικού πορνογραφικού υλικού που παρουσιάζεται στη Μεγάλη Βρετανία προέρχεται από τις ΗΠΑ. 28% προέρχεται από τη Ρωσία όπου, αν και η παραγωγή της παιδικής πορνογραφίας αυξάνεται γρήγορα, οι Αρχές φαίνονται απρόθυμες να ενεργήσουν.
Αυτές οι εικόνες με το τόσο αποτρεπτικό, ανατριχιαστικό και άσεμνο υλικό, συλλέγονται και κυκλοφορούν στο εμπόριο από τους επιτήδειους με το ίδιο πάθος που κάποιος συλλέγει γραμματόσημα. Οι «συλλέκτες» προσπαθούν να πάρουν στην κατοχή τους κάθε εικόνα διαθέσιμη στη «σειρά» ενός ιδιαίτερου παιδιού και συνήθως αναφέρονται σε αυτό: «η σειρά της Amy» «οι περιπέτειες της Άννας» κλπ. Για να αποκτήσει κάποιος την ιδιότητα ενός νέου μέλους στους επίλεκτους αυτούς ιστοχώρους όπου γίνονται τέτοιου είδους «εμπορικές συναλλαγές» παιδικής πορνογραφίας τελεί υπό την προϋπόθεση ότι το μέλος θα «συνεισφέρει» στις αντίστοιχες σειρές με ένα ελάχιστο αριθμό νέων εικόνων που προσδιορίζεται από τους όρους εγγραφής και που προστίθεται στις δεκάδες χιλιάδες που ήδη υπάρχουν, αυξάνοντας έτσι το συνολικό αριθμό.
«Τα θύματα της παιδικής πορνογραφίας παρατηρούμε ότι είναι άτομα ολοένα και πιο νεαρής ηλικίας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Ένας λόγος είναι ότι οι παραβάτες χρειάζονται συχνά τις εικόνες των όλο και περισσότερο μικρών παιδιών, προκειμένου να επιτευχθεί η σεξουαλική ικανοποίηση. Ένας άλλος λόγος είναι ότι συχνά τα πιο μικρά παιδιά κακοποιούνται και εκμεταλλεύονται από κάποιο άτομο που τα ίδια εμπιστεύονται, όπως ένα συγγενικό φίλο ή της οικογένειας, και επομένως δε λένε σε κανέναν τι τους συμβαίνει. Είναι πιθανότερο να πιστέψουν τον καταχραστή, ο οποίος τους εξαναγκάζει στην υποβολή. Και, φυσικά, τα μικρά παιδιά που δεν μιλούν ακόμα, είναι κυριολεκτικά ανίκανα να πουν σε οποιονδήποτε για την κακοποίησή τους», εξηγεί η πρόεδρος της ΜΚΟ ΝΕΟΙ, κα. Άννα Ευθυμίου.
«Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν με δεμένα τα χέρια να αντιμετωπίσουν την παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο, λόγω των κενών στη νομοθεσία, που εμποδίζει τη σύλληψη ή, σε πολλές περιπτώσεις, την καταδίκη των δραστών». Η κα. Ευθυμίου συμπλήρωσε, λέγοντας πως «λύση για να γλιτώσουν οι γονείς τα παιδιά τους από τέτοιο θέαμα στο Internet δεν είναι μόνο η διαρκής αστυνόμευση. Πρέπει και οι ίδιοι να συμβουλεύουν και να ελέγχουν τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους, επισήμανε κλείνοντας».

Οι σημαντικότερες υποθέσεις
που απασχόλησαν την ΕΛΑΣ

1 - Καρουζέλ, Μάιος - Σεπτέμβριος 2008.
Με τη συνεργασία διωκτικών αρχών από 75 χώρες η ελληνική αστυνομία εξάρθρωσε στο διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας που δραστηριοποιήθηκε στη χώρα. Πέντε άτομα συνελήφθησαν τον περασμένο Μάιο και προφυλακίστηκαν ενώ άλλες εννέα συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Δύο ακόμη μέλη του κυκλώματος αναζητούνται ενώ δικογραφίες σχηματίστηκαν επίσης σε βάρος άλλων τεσσάρων. Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται ένας γιατρός, ένας πολιτικός μηχανικός, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιωτικοί υπάλληλοι καθώς και ένας αρχιφύλακας της ΕΛΑΣ, που υπηρετούσε στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.

2 - “Κοάλα”, Οκτώβριος 2007.
Πέντε Έλληνες, ηλικίας από 35-60 χρόνων, ενεπλάκησαν σε υπόθεση διακίνησης βίντεο σκληρότατου παιδικού πορνογραφικού υλικού, η οποία είχε εξιχνιαστεί λίγους μήνες νωρίτερα στην Ιταλία. Εγκέφαλος του κυκλώματος ήταν ένας Ιταλός, ο οποίος έκανε τις βιντεοσκοπήσεις σε στούντιο της Ανατολικής Ευρώπης. Σε πολλές περιπτώσεις μετέδιδε ζωντανά από το διαδίκτυο τους βιασμούς παιδιών! Σε έρευνες που έγιναν σε 20 χώρες συνελήφθησαν ή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 100 χρηστών του διαδικτύου.

3 - “Storm”, Οκτώβριος 2005.
Είκοσι οκτώ χρήστες του διαδικτύου κατηγορήθηκαν για διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού. Στη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν έφοδοι της αστυνομίας σε Αθήνα, Λάρισα, Ελευσίνα, Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Βέροια, Σέρρες, Άγιο Νικόλαο και Χανιά. Στη Βέροια συνελήφθησαν δύο επιχειρηματίες και δύο υπάλληλοί τους, επειδή από τα γραφεία της εταιρείας των δύο πρώτων, στο κέντρο της πόλης, διακινούνταν σε όλο τον κόσμο μεγάλος όγκος φωτογραφιών παράνομου πορνογραφικού περιεχομένου. Στα αρχεία των υπολογιστών βρέθηκαν ολόκληρες συλλογές φωτογραφιών που απεικόνιζαν ανήλικους σε ερωτικές περιπτύξεις. Οι κατηγορούμενοι ήταν ηλικίας 20-45 ετών, οι περισσότεροι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών, οι οποίοι δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι κίνητρό τους ήταν το πάθος τους για την παιδική πορνογραφία, ενώ ορισμένοι αναφέρθηκαν σε οικονομικά κίνητρα.

4 - “Purity”, Ιούνιος 2005.
Ογδόντα Έλληνες φέρονταν διακινητές πορνογραφικού υλικού, στο οποίο συμμετείχαν παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών. Τελικά ταυτοποιήθηκαν τα ονόματα 23 ατόμων. Ανάμεσά τους και δύο Θεσσαλονικείς. Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα 25χρονου στην οδό Βασ. Όλγας και στο ξενοδοχείο 35χρονου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σχόλια