Βούλγαροι με εκρηκτικά και όπλα συνελήφθησαν από λιμενικούς

Παρακλάδι τρομοκρατικής οργάνωσης ή συμμορία του κοινού εγκλήματος; Στο ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν οι άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι συνελήφθησαν δύο Βουλγάρους να φέρνουν στην Ελλάδα, μέσω Προμαχώνα, μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και όπλα.
Στα χέρια των δύο Βουλγάρων, όπως αποκάλυψε ο ρεπόρτερ της ΕΤ3 Κ. Μπούρης, βρέθηκαν δύο πιστόλια τύπου Μακάρεφ, ένα Ορλόφ κι ένα Λούγκερ, με σιγαστήρες κι ένα αυτόματο τύπου καλάζνικοφ. Αυτό, όμως, που προβληματίζει τις αρχές, είναι τα εκρηκτικά και μια χημική ουσία: Σύμφωνα με πληροφορίες οι συληφθέντες είχαν φέρει στην Ελλάδα ενάμισι κιλό ΤΝΤ και πεντέμισι κιλά νιτρικής αμμωνίας, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από παλαιού τύπου λίπασμα, αλλά χρησιμοποιείται για την παρασκευή εκρηκτικών. Ως το 2005 ήταν ιδιαίτερα εύκολη η προμήθειά της. Από τότε, όμως, διαδοχικά άρχισε η απαγόρευσή της σε διάφορες χώρες. Η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να "δώσει" τέτοια ποσότητα εκρηκτικών που, αν χρησιμοποιούνταν σε μία περίπτωση, θα μετέτρεπαν σε κρατήρα ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.
Όπως αποκάλυψε ο ρεπόρτερ της ΕΤ3 Κώστας Μπούρης, οι έμποροι έψαχναν αγοραστή. Ζητούσαν 30.000 ευρώ για τα όπλα και τα εκρηκτικά. Οι Βούλγαροι 38 και 50 χρόνων, είχαν έρθει στην Ελλάδα επιβαίνοντας σε πολυτελή Ι.Χ. και είχαν, μαζί τους, τις γυναίκες τους. Είχαν τα όπλα και τα εκρηκτικά σε ειδικές κρύπτες των αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της ΕΤ3, με το που έφθασε η πληροφορία στο Λιμενικό, αποφασίστηκε να στηθεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιχείρηση σύλληψης των εμπόρων όπλων. Έτσι, ένας λιμενικός εμφανίστηκε ως αγοραστής. Ισχυρίστηκε ότι ήταν Κρητικός κι έψαχνε για όπλα, για να τα πάει στο νησί του.
Το ραντεβού κλείστηκε για εμπορικό κέντρο, στην ελληνική πλευρά της μεθορίου. Οι Βούλγαροι έπεσαν στην παγίδα και συνελήφθησαν.
Όπως μετέδωσε στο ρεπορτάζ του ο Κ. Μπούρης, οι Βούλγαροι ήταν "γνωστοί" των διωκτικών αρχών, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι προμήθευαν με όπλα και εκρηκτικά τους ανθρώπους της νύχτας της Θεσσαλονίκης.

Γιατί τόσος ντόρος με τη νιτρική αμμωνία;
Να σημειωθεί ότι η νιτρική αμμωνία χρησιμοποιείται για την κατασκευή του εκρηκτικού ΑΝFO. Το εκρηκτικό αυτό θα χρησιμοποιούσαν τρομοκράτες στο χτύπημα κατά της Citibank στην Κηφισσιά, το Φεβρουάριο του 2009, που δεν έγινε όταν ένας φύλακας αντιλήφθηκε τους τρομοκράτες να τοποθετούν την εκρηκτική ύλη. Αντιγράφω από την ηλεκτρονική εφημερίδα της διασποράς, Greek Insight:
Το όνομα ΑΝFΟ προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των λέξεων Αmmonium Νitrate Fuel Οil. Πρόκειται για τη διασημότερηκαι λίαν οικονομική- μη στρατιωτική εκρηκτική ύλη και χρησιμοποιείται ευρύτατα στα λατομεία και στα δημόσια έργα. Το κυριότερο συστατικό της ΑΝFΟ είναι η νιτρική αμμωνία, το γνωστότερο δηλαδή λίπασμα γεωργικής χρήσης. Παρ΄ ότι μπορεί να καταστεί θανατηφόρος αν αναμειχθεί με άλλα συστατικά, η νιτρική αμμωνία πωλείται σε όλους τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και στα γεωπονικά καταστήματα της χώρας. Παλαιότερη έρευνα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έδειχνε ότι η συγκεκριμένη ύλη βρίσκεται σε τουλάχιστον 3.000 αποθήκες διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων οι αρμόδιες αρχές είχαν συγκροτήσει μεικτές επιτροπές σε επίπεδο νομού για την ασφάλεια των συγκεκριμένων υλικών. Τη δεκαετία του 1950 ομάδα Αμερικανών ερευνητών δημιούργησε το ΑΝFΟ, το οποίο ετέθη και παραμένει σε μαζική παραγωγή. Αρκετά χρόνια αργότερα το υλικό άρχισε να γνωρίζει ευρύτατη χρήση από τρομοκρατικές οργανώσεις, αφού τα συστατικά του βρίσκονται παντού και είναι ιδιαίτερα οικονομικά. Υπό προϋποθέσεις, ένα κιλό μείγμα νιτρικής αμμωνίας με υδρογονάνθρακα μπορεί να επιτύχει εκρηκτικό αποτέλεσμα μιάμιση φορά ισχυρότερο από ό,τι το ΤΝΤ! Το 1947 στο λιμάνι του Τέξας Σίτι ένα πλοίο φορτωμένο νιτρική αμμωνία εξερράγη: προκάλεσε τσουνάμι και ισοπέδωσε σχεδόν τη μισή πόλη με 576 θύματα.
Το 1995 στην Οκλαχόμα 168 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατική επίθεση με ΑΝFΟ, ενώ την επόμενη χρονιά στο Λονδίνο ο ΙRΑ χρησιμοποίησε το ίδιο υλικό σε δύο χτυπήματα σε Λονδίνο και Μάντσεστερ. Ιδιες μεθόδους χρησιμοποιούν κατά παράδοση η ΕΤΑ, η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, καθώς και οι FΑRC, ανταρτικές δυνάμεις της Κολομβίας. Το 2002 η νιτρική αμμωνία χρησιμοποιήθηκε στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπαλί, καθώς και σε δύο διαδοχικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Τότε αρκετά κράτη, όπως η Κολομβία, οι Φιλιππίνες και η Κίνα, απαγόρευσαν την εισαγωγή του.
Το κατά τα άλλα αθώο λίπασμα έχει χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ, ενώ αποτέλεσε το κύριο όπλο στο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας το περασμένο καλοκαίρι.

Σχόλια