Παράνομα κέντρα απεξάρτησης λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη

Της ΧΡΥΣΑΣ ΔΑΓΟΥΛΑ

Παράνομα κέντρα απεξάρτησης από ναρκωτικά και άλλες εξαρτήσεις λειτουργούν στο νομό Θεσσαλονίκης και σε όλη την Ελλάδα! Εμφανίζονται ως "ξενώνες", ή "ιδιωτικά θεραπευτήρια", λειτο
υργούν με αμφιβόλου ποιότητας προγράμματα απεξάρτησης και, όποιοι τα εμπιστεύονται, καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά, με αμφίβολα -έως και επικίνδυνα- αποτελέσματα.
Αυτό κατήγγειλε ο κ. Ηλίας Κονδύλης, μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης(Μ.Κ.Ο.) "Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών(Ε.ΣΥ.Ν.), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.
Με σύνθημα «Ναι στην πρόληψη, ναι στη ζωή – όχι σε όλα τα ναρκωτικά και όλα τα υποκατάστατα», η Μ.Κ.Ο. "Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών" – που περιλαμβάνει 3000 μέλη περίπου ανά την Ελλάδα , διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης, δόθηκε το στίγμα του διημέρου που κορυφώθηκε με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Άγαλμα του Βενιζέλου, στις 7μ.μ. Σε αυτή συμμετείχαν κι άλλοι φορείς, μεταξύ τους και το Π.Α.Μ.Ε.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών την Παρασκευή 26 Ιουνίου, οι ομιλητές ομόφωνα διατύπωσαν την πεποίθηση ότι πρέπει να είναι μια μέρα με αγωνιστικό χαρακτήρα και όχι εορταστικό.
Ο κ. Ηλίας Κονδύλης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών, τόνισε τον καταγγελτικό αλλά και διαγγελτικό χαρακτήρα που οφείλουν να έχουν τέτοιες μέρες. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κέντρα πρόληψης αλλά και την αντιμετώπιση της κυβέρνησης, τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της απεξάρτησης.
Όπως κατήγγειλε, το θέμα της απεξάρτησης από ουσίες έχει ιδιωτικοποιηθεί με ακραίο τρόπο στη Θεσσαλονίκη, που όπως υπογράμμισε, λειτουργούν «παράνομα προγράμματα» απεξάρτησης, που εμφανίζονται με δύο μορφές: Είτε ως ιδιωτικές κλινικές, είτε ως ξενώνες, αμφότερα με αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας προγραμμάτων που ωστόσο πληρώνονται αδρά από τις οικογένειες των εξαρτημένων προσώπων.
Μίλησε για υποχρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης από την κυβέρνηση που "προχωρά έτσι εμμέσως στο κλείσιμο τους, χωρίς να αντιπροτείνει δημόσια και δωρεάν προγράμματα". Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη απόφαση του ΟΚΑΝΑ για συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς.
«Η απεξάρτηση είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας την έντονη ανάγκη για μη ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Συμβούλιο –"που δε φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του εισαγγελέα", όπως χαρακτηριστικά είπαν τα μέλη του- ζητά να υπάρξει δημόσιος και δωρεάν φορέας πρόληψης, που δε θα συνίσταται μόνο στην ενημέρωση, αλλά θα παρέχει, μεταξύ άλλων, θεραπευτικά προγράμματα, πλήρη εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων, εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους αλλά και αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Παναγιώτης Γεωργακάς, νευρολόγος, ψυχολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ο οποίος μίλησε για «ευγενική παρουσίαση του θέματος από τον κ. Κονδύλη», μιας και η κατάσταση είναι «πολύ χειρότερη», όπως χαρακτηριστικά είπε. Τόνισε την ανάγκη ακόμη και για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.
«Μπορεί η εξάρτηση να είναι προσωπική επιλογή, η απεξάρτηση ωστόσο οφείλει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας», τόνισε χαρακτηριστικά. Εναντιώθηκε στην εμπορευματοποίηση της απεξάρτησης από τα κέντρα πρόληψης ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο αντιμετώπισης τους, που τον θεωρεί "κάθε άλλο παρά έντιμο. Λόγω πολιτικού κόστους, τα αφήνουν να κλείσουν χωρίς έτσι να χρειάζεται να λογοδοτήσει κανείς", υπογράμμισε.
Επίσης είπε πως η παρούσα αντιμετώπιση «δεν περιλαμβάνει όλους αυτούς που αγωνίζονται κατά της απεξάρτησης» και μίλησε για τη «λογική μείωσης της βλάβης» που διέπει τέτοιες συμπεριφορές.
Ο κ. Σωτήρης Λαϊνάς, Ψυχολόγος και Συντονιστής του Προγράμματος Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ., αναφέρθηκε στον ρόλο της τηλεόρασης. Υπογράμμισε ότι "προβάλλει μια εικονική πραγματικότητα". Δήλωσε επίσης πως τα ναρκωτικά έχουν γίνει ένα προσοδοφόρο πρόβλημα για ορισμένους που τα χρησιμοποιούν ως «μέσο προβολής της ευαισθησίας τους επάνω στο ζήτημα», ξεχνώντας πως αποτελούν μια «ανοιχτή πληγή».
Κάνοντας μάλιστα ένα παραλληλισμό με το θέμα των μεταναστών που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες, έκανε λόγο για λογική απόκλισης του διαφορετικού με παράλληλη φυσικά εκμετάλλευση του.
Τέλος, ο κ. Ανδρέας Τσούνης, Μέλος του Σωματείου Στελεχών Κέντρων Πρόληψης, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων των κέντρων αυτών, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 7 μ.μ. στον Λευκό Πύργο.

Σχόλια