ΑΠΘ: Έκαναν φιέστα τη μέρα κατά των ναρκωτικών!

Φιέστα έγινε η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου."Η μέρα αυτή αντί να αποτελεί μέρα περίσκεψης, αναστοχασμού και ελπίδας – όπως οφείλει να είναι η καθημερινότητα όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, λειτουργεί περισσότερο σαν ανούσια φιέστα. Μια φιέστα με παυσίπονη δράση κατ΄ αναλογία με την παυσίπονη δράση των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούν οι εξαρτημένοι. Μια φιέστα που λειτουργεί απενοχοποιητικά για την πολιτική ηγεσία, πολλές φορές για τους ίδιους τους επαγγελματίες που δουλεύουν στο χώρο και εν τέλει για ολόκληρη την κοινωνία", τονίζεται σε ανακοίνωση της επιτροπής.
Όπως καταγγέλλει ο ψυχολόγος και συντονιστής του προγράμματος, Σωτήρης Λαϊνάς, "το πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια σε καθεστώς ομηρείας και αβεβαιότητας, καθώς ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχουν προβεί σε λύση των προβλημάτων χρηματοδότησης, παρά μόνο σε κάποιες «πυροσβεστικού» τύπου κινήσεις. Και όλα αυτά παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου – ακόμη και στο νέο εθνικό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά - για συνέχιση του προγράμματος".
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος το πρόβλημα των ναρκωτικών "αποδεικνύεται ιδιαίτερα προσοδοφόρο όχι μόνο για τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης αλλά και για την εκάστοτε πολιτική εξουσία. Άλλοτε αποτελεί εργαλείο ελέγχου και αποκλεισμού και άλλοτε πεδίο προβολής μιας επίπλαστης ευαισθησίας. Θυμάται η εξουσία και η κοινωνία τη «μάστιγα του αιώνα» σε κάθε παγκόσμια μέρα και όταν υπάρχει έξαρση των θανάτων. Και ξεχνά το καθημερινό μαρτύριο των συμπολιτών μας που βρίσκονται δέσμιοι της εξάρτησης τους από τη μια πλευρά και της υποκρισίας και του κυνισμού των ιθυνόντων από την άλλη πλευρά".
Σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν "αδιέξοδη και παράλογη" την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και υποστηρίζουν ότι έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων:
-Στο να συρρικνώνονται συνεχώς οι δημόσιες προτάσεις απεξάρτησης και να επιτρέπεται ταυτόχρονα η εξάπλωση των παράνομων ιδιωτικών «θεραπευτηρίων».
-Στο να θεωρούνται οι συμπολίτες μας με προβλήματα εξάρτησης ως πηγές εγκληματικότητας και άλλων προβλημάτων και να ζητείται όλο και πιο έντονα η μετακίνηση δομών απεξάρτησης έξω από τις πόλεις.
-Στο να υπάρχει παντελής αδιαφορία για ένα παράλογο νομικό πλαίσιο που οδηγεί στις φυλακές τεράστιο αριθμό συμπολιτών μας με προβλήματα εξάρτησης, με μοναδικό αποτέλεσμα να προστίθεται ένα δεύτερο πολύ σοβαρό πρόβλημα, αυτό του εγκλεισμού, στο ήδη πολύ σοβαρό πρόβλημα της εξάρτησης.
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. λειτουργεί από το 2001 με τη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ. Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός χώρος υποστήριξης ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης και μελών των οικογενειών τους, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.
Η Επιτροπή Αγώνα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας αποτελείται από μέλη του προγράμματος, συγγενικά τους πρόσωπα, εκπαιδευόμενους και εργαζόμενους σε αυτό.

Σχόλια