Τα προβλήματα στις φυλακές και η Δημοκρατική Συσπείρωση

Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, με τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κ. Α. Τζέκη, συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής της Γ.Α.Δ.Θ. Υποστράτηγο Κ.Κασαπάκη. Αφορμή στάθηκε η άρνηση συσσιτίου των κρατουμένων στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η οποία ανέδειξε την ανεπάρκεια των διαφημισμένων πρόσφατων εξαγγελιών του υπουργείου δικαιοσύνης που υποτίθεται θα αποσυμφόριζε την κατάσταση και θα ενίσχυε τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης των κρατουμένων.
Η αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης υπογράμμισε στον επικεφαλής "την πλήρη πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων για την υφιστάμενη κατάσταση. Η κινητοποίηση των κρατούμενων στη ΓΑΔΘ είναι ακόμα μια καταγγελία για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές. Μόνο μια πολιτική που θα συγκρούεται με τις αιτίες που γεννάν τις κοινωνικές ανισότητες και τα φαινόμενα μαζικής φτώχειας και ανεργίας μπορεί να αποτελέσει φραγμό σ' αυτές τις καταστάσεις. Μια πολιτική που ιδιαίτερα σήμερα που επιχειρείται να φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, απαιτείται να αγκαλιαστεί από πλατύτερες μάζες εργαζομένων".
Σύμφωνα με την οργάνωση, ο υπερπληθυσμός των φυλακών, ο μεγάλος αριθμός υποδίκων, τοξικοεξαρτημένων και αλλοδαπών, η έλλειψη διαχωρισμού των κρατουμένων (χρήστες με άλλους παραβάτες, υπόδικοι με κατάδικους, ελαφροποινίτες με βαρυποινίτες), η απουσία μόνιμων ιατρικών και υγειονομικών υποδομών, η ουσιαστική έλλειψη προγραμμάτων απεξάρτησης, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, η παραβίαση των δικαιωμάτων που προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας, η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της κατάστασης στις φυλακές και η διαπίστωση μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη είναι ότι δικαιώθηκαν όσοι (ανάμεσά τους και η Δημοκρατική Συσπείρωση) εκτίμησαν ότι τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση ήταν αποσπασματικά και, εν πολλοίς, “στάχτη στα μάτια”.
Η αντιπροσωπεία της Συσπείρωσης έθεσε στον επικεφαλής επίσης το ζήτημα των αιτούντων άσυλο αλλοδαπών. Αναφέρθηκαν στον ξυλοδαρμό του Κούρδου πρόσφυγα Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ, ο οποίος ακόμα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Παπανικολάου -πριν δύο μέρες αποσυνδέθηκε από τα μηχανήματα. Τέθηκε και το θέμα του καθεστώτος εξέτασης αιτημάτων ασύλου από αλλοδαπούς, και ειδικότερα το γεγονός ότι όπως καταγγέλεται γύρω από τη διαδικασία χορήγησης της “ροζ κάρτας” του αιτούντος άσυλου αναφύονται κυκλώματα που έναντι υπέρογκων αμοιβών(ακούγονται ποσά της τάξης των € 800) “διαχειρίζονται” μια κατάσταση, εκμεταλλευόμενοι άγρια την ανάγκη ανθρώπων ξεριζωμένων.

Σχόλια