Διαμάχες στα δικαστήρια;

Παρά την προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης(ΔΣΘ), ουσιαστικά αφήνει να εννοηθεί ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει στις σχέσεις δικαστών - δικηγόρων! Μάλιστα, αποκορύφωση φαίνεται πως ήταν η άσκηση δίωξης κατά μελών του ΔΣΘ, η οποία προκάλεσε την 24ωρη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, την Πέμπτη 9 Απριλίου 2009.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του ΔΣΘ, αφού προανήγγειλε, ουσιαστικά, νέες κινητοποιήσεις, μίλησε για στοχοποίηση του δικηγορικού κόσμου, «επειδή διεκδικεί και ενοχλεί». Αυτά ήταν ακριβώς τα λόγια του αντιπροέδρου του συλλόγου, Γιάννη Κοτζαμανίδη.
Τι έγινε, όμως; Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κινητοποίησης των δικηγόρων το Μάρτιο του 2008, δυο συνήγοροι υπόθεση των οποίων εκδικαζόταν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ζήτησαν αναβολή λόγω της αποχής (η αποχή αφορούσε το Ασφαλιστικό). Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να διεξαχθεί η δίκη και οι τόνοι ανέβηκαν.
«Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η αποχή δικηγόρων αποτελεί σημαντικό λόγο για αναβολή ποινικών δικών. Οι συνάδερφοι δεν είχαν πρόθεση να προσβάλλουν το δικαστήριο, απλώς διαμαρτυρήθηκαν στα πλαίσια της συνδικαλιστικής τους δραστηριότητας», υποστήριξε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Μανώλης Λαμτζίδης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, με βάση τα πρακτικά, υποστηρίζει ότι οι διαμαρτυρίες των δικηγόρων ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και παράλληλα ασκήθηκαν διώξεις εναντίον των τεσσάρων δικηγόρων, για διατάραξη συνεδρίασης δικαστηρίου. Την υπόθεση, που είναι στο ανακριτικό στάδιο, χειρίζεται πταισματοδίκης.
Στην όλη ιστορία ας προστεθεί κι ένα, ακόμη, περιστατικό, που φαινομενικά είναι άσχετο: Η Επιτροπή Διοίκησης του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να μην ενοικιάσει, εκ νέου, το ανοικτό πάρκινγκ των δικαστηρίων στον ΔΣΘ, αλλά να αποδοθεί, όπως ανήκει, σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους.

Σχόλια