Φίσκα οι φυλακές!

Ασφυκτικά γεμάτες παραμένουν οι Δικαστικές Φυλακές Διαβατών. Μάλιστα, περίπου 150 κρατούμενοι βρίσκονται σε κελιά κρατητηρίων αστυνομικών τμημάτων(οι 77 από αυτούς στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης κι οι υπόλοιοι στις αστυνομικές διευθύνσεις πρωτευουσών νομών της Κεντρικής Μακεδονίας)! Η ομολογία ανήκει στον ίδιο το διευθυντή των φυλακών, ο οποίος, στις 3 Απριλίου 2009, συναντήθηκε με εκπροσώπους του δ.σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο διευθυντής των φυλακών θα... δικαστεί, στις 30 Απριλίου 2009, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, επειδή αρνήθηκε να παραλάβει κι άλλους κρατούμενους!
Η επίσκεψη των δικηγόρων αποσκοπούσε, κυρίως, για να διαπιστωθεί αν εφαρμόζονται τακτικές σωφρονισμού που καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των κρατουμένων. Όπως διαπιστώθηκε δεν εφαρμόζονται, για παράδειγμα, μέθοδοι ενδοσωματικής εξέτασης των
κρατουμένων στο κατάστημα αυτό. Τα προβλήματα ήταν... αλλού.
Για παράδειγμα, στην ιατρική περίθαλψη των κρατουμένων. Όπως υπογραμμίστηκε, αυτήν τη στιγμή, στο σωφρονιστικό κατάστημα των Διαβατών υπηρετούν ένας γιατρός-παθολόγος και ένας επισκέπτης ψυχίατρος). Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κρατουμένων. Όσο για το νοσοκομείο κρατουμένων, σήμερα υφίσταται ως κτίσμα δίπλα στο νοσοκομείο Παπανικολάου, αλλά είναι αδύνατο να λειτουργήσει.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ασθενής- κρατούμενος με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα παραμένει για περισσότερους από δύο μήνες φρουρούμενος σε ειδικό θάλαμο του νοσοκομείου Παπανικολάου με συνέπεια, εκτός του προφανούς κινδύνου της υγείας του, να δεσμεύεται και προσωπικό για τη φύλαξη των ασθενών-κρατουμένων.
Ο αριθμός κρατουμένων, στους οποίους παρέχεται ψυχιατρική αγωγή σε ημερήσια βάση ανέρχεται σε 150 άτομα, ενώ ο επισκέπτης-ψυχίατρος επισκέπτεται τη φυλακή 1 με 3 ώρες εβδομαδιαία.
Με την εφαρμογή των διατάξεων του τελευταίου νόμου, αποφυλακίστηκαν 244 κρατούμενοι -πολύ λίγοι για να καλυφθούν οι ανάγκες του καταστήματος.
Συγκεκριμένα:
Σε σύνολο 611 κρατουμένων (ενηλίκων-ανηλίκων, αλλοδαπών-ημεδαπών, ανδρών-γυναικών) οι υπόδικοι είναι 272 (ποσοστό 44,5%). Για υποθέσεις «ναρκωτικών» κρατούνται 318 (ενήλικες αλλοδαποί-ημεδαποί) (ποσοστό 52,5/%), ενώ η χωρητικότητα είναι για πολύ μικρότερο αριθμό ατόμων (αναλογία περίπου 1 προς 2,5). Ως αποτέλεσμα αυτού του υπερπληθυσμού είναι ότι σήμερα κρατούνται 150 άτομα συνολικά σε κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία έπρεπε να εκτίουν τις ποινές τους σε συνθήκες σωφρονισμού. Από αυτά 77 περίπου κρατούνται στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ενώ τα υπόλοιπα στα Αστυνομικά Τμήματα Σερρών, Πολυγύρου, Βέροιας, Κιλκίς, Έδεσσας και Γιαννιτσών.
Η κατάσταση αυτή έχει οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο υπεύθυνος των Δικαστικών Φυλακών παραπέμπεται να δικαστεί στις 30 Απριλίου 2009 στο Β΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης εξαιτίας της άρνησής του να δεχτεί «υπεράριθμους» κρατούμενους.
Όσον αφορά την ανάγνωση ορισμένων εντύπων δεν υπάρχει σήμερα καμία πρόσφατη εγκύκλιος ή διαταγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκτός από μία παλαιότερη, σύμφωνα με την οποία, συγκεκριμένο έντυπο (το «ΚΕΛΙ») επειδή δεν αναγραφόταν οι υπεύθυνοι έκδοσης και σύνταξης και λόγω περιεχομένου («διεγείρει τους κρατούμενους σε απείθεια»).
Η αντιπροσωπεία του ΔΣΘ επεσήμανε ότι είναι αντισυνταγματική η απαγόρευση των εντύπων, ενώ για το θέμα του υπερπληθυσμού πρότεινε να διευρυνθεί ο αριθμός όσων εκτίουν την ποινή τους παρέχοντας κοινωφελή εργασία, ο οποίος σήμερα δεν υπερβαίνει τους... πέντε.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΣΘ υποστηρίζει ότι το οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού, δεν αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τον τελευταίο νόμο, καθώς "παρά τις «εκροές», οι «εισροές» κρατουμένων να είναι ακόμα μεγαλύτερες".
Οι δικηγόροι ζητούν, ακόμη, την επαναλειτουργία του νοσοκομείου κρατουμένων.

Σχόλια