75.000 θυσία στο Μολώχ της ασφάλτου σε μία 35ετία

Τα τροχαία δυστυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου αγοριών, ηλικιών 15-25 ετών. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ορθοπεδικής και Ταυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 28ο συνέδριο της εταιρίας, το οποίο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, από στοιχεία που συγκέντρωσε ο καθηγητής ορθοπεδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Γ. Καπετάνος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, 80% των ατυχημάτων με σοβαρούς τραυματισμούς ατόμων των ίδιων ηλικιών(15 με 25), γίνονται με ταχύτητες μικρότερες των 60 χιλιομέτρων, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 30 χιλιόμετρα από το σπίτι τους κατά τις πρώτες τέσσερις πρωινές ώρες.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι θανατηφόροι τραυματισμοί από τροχαία στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,8% κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2008, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Κατά 7.8% αυξήθηκε το ποσοστό των σοβαρών τραυματισμών.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, 50% των θανάτων συμβαίνουν το πρώτο 24ωρο. Από αυτούς, το 30-40% είναι ακαριαίοι ή επέρχονται την πρώτη ώρα μετά το ατύχημα. Ακούγεται, επίσης, απίστευτο, αλλά είναι αληθινό ότι, τρεις στους δέκα που μένουν ανάπηροι μετά από ατύχημα, λόγω κακώσεων στη σπονδυλική στήλη, τραυματίζεται κατά την προσπάθεια διάσωσης - απεγκλώβισης από το αυτοκίνητο και τη μεταφορά στο νοσοκομείο.
Όσο για τον αριθμό των νεκρών, αυτός κι αν ακούγεται απίστευτος: Στην Ελλάδα, κατά την 35ετία 1965-2000 τραυματίστηκαν σε τροχαία περιστατικά 1.200.000 άτομα και σκοτώθηκαν 75.000, δηλαδή κατά 5.000 περισσότερα από όσα έχασαν τη ζωή της σε όλους τους πολέμους των τελευταίων 100 ετών.
Ο καθηγητής στο άρθρο του αμφισβητεί τον τρόπο χορήγησης διπλωμάτων, τον οποίο χαρακτηρίζει εκπαίδευση παρκαδόρων. Θέτει, δε, θέμα παιδείας, υπογραμμίζοντας: «Κανένας ΚΟΚ δεν μπορεί να βοηθήσει, αν δεν ελέγχεται και εφαρμόζεται και κυρίως αν στηρίζεται μόνο στο σωφρονισμό και δεν αποδίδει ταυτόχρονα παιδεία».
Οι ορθοπεδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί και στη Θεσσαλονίκη νοσοκομείο αντίστοιχο του ΚΑΤ Κηφισιάς.

Σχόλια