Αντισυγκέντρωση στο ΑΠΘ

Το μεσημέρι της Τρίτης 31 Μαρτίου 2009, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η «αντισυγκέντρωση» των πανεπιστημιακών, την οποία αποφάσισε η σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την περασμένη Παρασκευή, με στόχο τη λήξη της κατάληψης της πρυτανείας του Ιδρύματος.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ δεν έλαβε απόφαση για την υποστήριξη ή όχι της αυριανής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, καθώς μετά από συνεδρίασή του σημειώθηκε ισοψηφία. Ωστόσο, η παράταξη «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης» σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η αναγγελθείσα «αντισυγκέντρωση» είναι «νομικά και πολιτικά έκθετη» και όχι μόνο δε διευκολύνει την αναζήτηση λύσεων, αλλά πιθανώς να οδηγήσει σε ανέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αντίθετα, προτείνει τη διεξαγωγή ανοιχτής συνεδρίασης της Συγκλήτου για την επίλυση του προβλήματος.

Ο υπουργός
Στο αυτοδιοίκητο των Ανώτατων Ιδρυμάτων παρέπεμψε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άρης Σπηλιωτόπουλος, για το θέμα της συνεχιζόμενης κατάληψης. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επανέλαβε ότι υπάρχει ο νόμος, ο οποίος προστατεύει την έρευνα, τη διδασκαλία και τη διακίνηση των ιδεών μέσα στα Ιδρύματα. Επισήμανε επίσης ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις πρυτάνεων για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου.
Εξάλλου, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009, συνεδρίασε το Συμβούλιο για την Ανώτατη Παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί πρυτάνεις ρωτήθηκαν για το ΑΠΘ και επισήμαναν την ύπαρξη του νόμου, αλλά και τις ευθύνες όλων -όπως τόνισαν- των εμπλεκόμενων φορέων, περιλαμβανομένης της Πολιτείας.
Το κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ είναι ένα από αυτά που τελούν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη και υπολογίζονται σε, περίπου, επτά. Η Αστυνομία, με εντολή του εισαγγελέα, συνεχίζει την έρευνα για τα κτίρια -εγκαταλελειμμένα και δημόσια κατά κύριο λόγο- που τελούν υπό κατάληψη από ομάδες αντιεξουσιαστών, έπειτα από σχετική παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά.
Αναφορικά με το πρώτο σκέλος της εισαγγελικής εντολής, τα κατειλημμένα από αντιεξουσιαστές κτίρια είναι από τους πλέον «χαρτογραφημένους» χώρους από τις διωκτικές αρχές. Τις Αρχές, όμως, προβληματίζουν οι αναμενόμενες αντιδράσεις αντιεξουσιαστών, σε περίπτωση που η Αστυνομία αποφασίσει να επέμβει.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιρρίπτει ευθύνες και στους ιδιοκτήτες-διαχειριστές των κατειλημμένων κτιρίων (πανεπιστήμια, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιώτες), οι οποίοι, όπως αναφέρει στην παραγγελία του, δεν μερίμνησαν επί σειρά ετών ώστε να απομακρυνθούν οι καταληψίες.

Σχόλια