Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη


Καλά κρατεί ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών και αστυνομικών, στη Θεσσαλονίκη.
Στις 23.10 νεαροί έβαψαν με μαύρη μπογια το πρόσωπο στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου στην πλατεία Δικαστηρίων κι έγραψαν συνθύήματα στη βάση του.
Στις 22.59 κουκουλοφόροι παρέδιδαν στις φλόγες καφέ αμερικανικών συμφερόντων, που βρίσκεται στην περιοχή της Καμάρας.
Στις 22.54 ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κ. Χατζαρίδης, δήλωνε στην TV100 ότι πάνω από 80 καταστήματα καταστράφηκαν. "Είμαστε αγανακτισμένοι. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Καταστράφηκε η ψυχολογία και η αξιοπρέπειά μας. Σαν άτομα οδηγούμαστε στην αυτοδικία. Αυτό δε θα ελέγχεται σε λίγες ώρες. Πίσω από τη μνήμη κάποιου παιδιού, άλλοι καπηλεύονται θεσούλες. Ακούμε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να πετούν σπίθες", τόνιζε.
Στις 22.15 ομάδες νεαρών προκαλούν καταστροφές στην περιοχή γύρω από τον Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς. Άλλοι κουκουλοφόροι παίζουν κλεφτοπόλεμο με τους αστυνομικούς γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους σκουπιδιών και τους πυρπολούν. Η αστυνομία έχει κάνει χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσει. Η ατμόσφαιρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι αποπνικτική.
Στις 21.45, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε: Σε χρήση δακρυγόνων, χημικών και ρουκετών κρότου και λάμψης προχώρησαν στην περιοχή των οδών Βενιζέλου, Εγνατίας και του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, αστυνομικές δυνάμεις επιχειρώντας να διαλύσουν ομάδα αντιεξουσιαστών που πλησίαζε με άγριες διαθέσεις προς το Υπουργείο. Στο διάβα τους οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε καταστήματα, σε στάσεις του ΟΑΣΘ αλλά και στο εργοτάξιο του μετρό.
Στις 21.15 κουκουλοφόροι πυρπόλησαν κατάστημα ειδών κινητής τηλεφωνίας στην οδό Τσιμισκή. Νωρίτερα έσπασαν τις προθήκες καταστήματος ειδών ρούχων, ισπανικών συμφερόντων, στον ίδιο δρόμο, στο ύψος της Αριστοτέλους. Άλλη ομάδα έσπασε τα βαριά σιδερένια στόρια της Alpha Bank, στο εμπορικό κέντρο Πλατεία και πέταξε στο εσωτερικό βόμβες μολότοφ.
Στις 20.15 δεκάδες μαγαζιά στην Τσιμισκή και την Εγνατία είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Καιγόταν και το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Τσιμισκή.
Στις 19.45, το ΑΠΕ μετέδωσε: οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην προσαγωγή δύο ανήλικων κοριτσιών, εξετάζοντας τη συμμετοχή τους σε επεισόδια. Η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης διεξάγεται μετ’ εμποδίων.
Στις 18.30 περίπου 150 κουκουλοφόροι "χτύπησαν" στο ΑΤ Συκεών. Έριξαν βόμβες μολότοφ και πυρπόλησαν το φυλάκιο. Ο φρουρός υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Προκλήθηκαν, επίσης, ζημιές, σε έπιπλα, στην είσοδο του τμήματος.
Αντιγράφω από blog των Αμπελοκήπων: Την οργή τους για το θάνατο του 15χρονου από σφαίρα αστυνομικού διαδήλωσαν πάνω από διακόσιοι μαθητές των σχολείων του δήμου Αμπελοκήπων, το μεσημέρι με προσυγκέντρωση στην πλατεία Επταλόφου. Κανείς οδηγός δεν κόρναρε για να περάσει, σεβόμενος αυτή τη διαμαρτυρία.
Βίντεο από τη διαμαρτυρία τράβηξε ο Κώστας Κρικέλης και μπορείς να το δεις με ένα κλικ εδώ.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τα πρωινά επεισόδια με ένα κλικ εδώ.


H φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη


Σχόλια