Μετρούν την καταστροφή στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών

Εικόνες καταστροφής αντίκρισαν, σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας, οι Πυρισβέστες, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών. Μέρος από το αρχονταρίκι, οι κοιτώνες της μονής, η αποθήκη και η κουζίνα, έγιναν στάχτη... Οι ζημιές υπολογίζονται στις 550.000 ευρώ. Κι αυτό παρά το ότι οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες από τις πρώτες απογευματινές ώρες προχθές, έως τις 9.30 μ.μ. της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου 2010... Μια μάχη άνιση με τις φλόγες, μέσα στη βαρυχειμωνιά- για να σώσουν την ιστορική βυζαντινή Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου.

Η φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ξεκίνησε από μια σόμπα και εξαπλώθηκε γρήγορα. Στο σημείο έφτασε δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών με 9 οχήματα και 22 πυροσβέστες, ενώ δυνάμεις έφτασαν και από τις γύρω περιοχές παρά την πυκνή χιονόπτωση και την ομίχλη.

Επίσκεψη του νομάρχη
Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010, στις 12.30 μ.μ., ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης μαζί με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, συνοδευόμενοι από τον νεοεκλεγέντα Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, θα επισκεφθούν την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης, Μάρκος Μπόλαρης, σε ανακοίνωσή του, τόνισε πως η θλιβερή είδηση της πυρκαγιάς στην ιστορική Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών, θα πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τις αρχές και τους πολίτες για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Από το 1270 παρηγοριά των πιστών...
Η Μονή ιδρύθηκε το 1270. Γνώρισε επανειλημμένες καταστροφές από επιδρομές και λεηλασίες, όμως κατάφερε να διασώσει αντιπροσωπευτικά δείγματα της Βυζαντινής αγιογραφίας, Μακεδονικής και Παλαιολόγειας, και εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής. Γνωστό είναι το περίτεχνο τέμπλο στο καθολικό της Μονής.
Με τη Μονή συνδέθηκαν ο Έφορος της Μονής αρχιστράτηγος Δομέστιχος και μετέπειτα Αυτοκράτορας Ιωάννης Καντακουζηνός, και ο πρώτος μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως Πατριάρχης Γεννάδιος ο Σχολάριος που μόνασε εδώ από το 1457 ως το θάνατό του το1462 .
Στη βιβλιοθήκη της Μονής υπήρχε μια πολύτιμη παρακαταθήκη σπάνιων χειρογράφων, παλαιών βιβλίων, χρυσοβούλων, πατριαρχικών σιγιλίων και εκκλησιαστικών κειμηλίων που λεηλατήθηκαν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, το 1917 από τους Βουλγάρους.

Σχόλια