Στο σκαμνί ο πρώην νομάρχης Καβάλας για παράβαση καθήκοντος

Αύριο το μεσημέρι (Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010) συνεχίζεται, στο Τριμελές Εφετείο Θράκης, η δίκη του πρώην Νομάρχη Καβάλας Θόδωρου Καλλιοντζή η οποία διεκόπη σήμερα το μεσημέρι, λόγω παρέλευσης του ωραρίου. Ο πρώην Νομάρχης κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, «με σκοπό να προσπορίσει παράνομο όφελος σε άλλον ή να βλάψει άλλον». Μαζί του στο εδώλιο κάθονται ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Καβάλας κ. Κούτλας, ο τότε αρμόδιος αντινομάρχης κ. Μπαλίκας, καθώς και πέντε επιχειρηματίες του κλάδου των τροφίμων, από το νομό Καβάλας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους που έγιναν επί μήνες στη Νομαρχία Καβάλας το 2006, διαπίστωσε ότι ο νομάρχης δεν επέβαλλε κυρώσεις σε εταιρίες που έγιναν αντιληπτές να παραβαίνουν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων. Πρόκειται για επιχειρήσεις ιχθυηρών, για τις οποίες υπήρχαν εισηγήσεις των αρμόδιων υπαλλήλων αλλά ακόμη και του ΕΦΕΤ για αναστολή της λειτουργίας τους.
Επίσης, στο κατηγορητήριο αναφέρεται και η περίπτωση εταιρίας εμπορίας ζώων, η οποία διαπιστώθηκε ότι πετούσε επικίνδυνα υποπροϊόντα σφαγής στο ΧΥΤΑ του Δήμου Καβάλας, δίχως να προβαίνει προηγουμένως σε θερμική αδρανοποίησή τους.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που ακολούθησε του πορίσματος του ΣΕΕΔΔ, "προκλήθηκαν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία αφού ήταν δυνατή η μετάδοση της νόσου των τρελών αγελάδων (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια) κι άλλων μεταδοτικών νόσων στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής".
Στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως ο νομάρχης δεν επέβαλλε διοικητικές κυρώσεις σε τέσσερις μεταποιητικές μονάδες αλιευτικών προϊόντων στην Καβάλα «αν και είχαν υποβληθεί σ’αυτόν επανειλημμένα σχέδια αποφάσεων αναστολής ή ανάκλησης των αδειών λειτουργίας τους από την Κτηνιατρική Υπηρεσία».
Πρώτος κατέθεσε ο επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών δημόσιας Διοίκησης που έκανε τη σχετική έρευνα. Ακολούθησε η κατάθεση μιας υπαλλήλου η οποία είχε μετατεθεί στη Θάσο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η υπάλληλος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής εντόπισε τις παραβάσεις των επιχειρήσεων και εισηγήθηκε κυρώσεις. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο νομάρχης μετέθεσε την υπάλληλο αυτή στο αγροτικό κτηνιατρείο της Θάσου, και την υποβάθμισε από προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας κι Ελέγχου Ζωικών Τροφίμων, χωρίς να έχει σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

Σχόλια