Καταδίκη γιατρών επειδή δε διέγνωσαν έγκαιρα περιτονίτιδα

Σε ποινές φυλάκισης 12 έως 18 μηνών, με 3ετή αναστολή, καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, τέσσερις γιατροί, ως υπεύθυνοι για το θάνατο 63χρονου ασθενούς, το Σεπτέμβριο του 2003.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 63χρονος επισκέφθηκε δύο φορές το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κιλκίς, με πόνους στον αριστερό νεφρό. Εκεί τον εξέτασαν, ξεχωριστά, δύο γιατροί, οι οποίοι -κατά το κατηγορητήριο- «διέγνωσαν εσφαλμένα, κατά τρόπο πρόχειρο και επιπόλαιο, κολικό στους νεφρούς» και του συνέστησαν να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις εκτός νοσοκομείου και να λάβει παυσίπονα.
Στη συνέχεια, ο 63χρονος επισκέφθηκε το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Τον εξέτασαν δύο γιατροί, όμως δε διαπίστωσαν ότι υπήρχε ανάγκη να υποβληθεί σε επέμβαση. Κι όμως, ο ηλικιωμένος -πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο- «έπασχε από γενικευμένη περιτονίτιδα που οδήγησε σε διάτρηση του βολβού του δωδεκαδακτύλου και διάχυτη περιτονίτιδα».
Τελικά, η υγεία του 63χρονου επιδεινώθηκε ραγδαία το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να καταλήξει, σχεδόν ένα μήνα μετά την πρώτη του επίσκεψη στο νοσοκομείο του Κιλκίς.
Οι κατηγορούμενοι-γιατροί, οι τρεις εκ των οποίων την επίμαχη περίοδο ήταν εκπαιδευόμενοι, αρνήθηκαν την κατηγορία. Ισχυρίσθηκαν ότι προέβησαν σ’ όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Το δικαστήριο δεν επείσθη και τους καταδίκασε για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Σχόλια