Υπέρ του Ηλιόπουλου ο ΔΣΘ

Επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νικόλαο Δένδια με την οποία τον καλεί να δείξει ενεργό ενδιαφέρον, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για τον απεργό πείνας και υπόδικο κρατούμενο στις Φυλακές Κορυδαλλού Θοδωρή Ηλιόπουλο, που κατηγορείται για συμμετοχή στα πρόσφατα γεγονότα του Δεκέμβρη στην Αθήνα, έστειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Μανόλης Λαμτζίδης
Ο Θοδωρής Ηλιόπουλος, που συνελήφθη στις 18 Δεκεμβρίου επί της οδού Ακαδημίας, ενώ παρακολουθούσε τα όσα διαδραματίζονταν έξω από τη Νομική σχολή, ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία εμπλοκή με τα επεισόδια, καθώς όταν συνελήφθη το πρόσωπο του ήταν ακάλυπτο, τα ρούχα του και τα χέρια του καθαρά, χωρίς ίχνος βενζίνης. Παρόλα αυτά, του απήγγειλαν ένα βαρύ κατηγορητήριο που περιλάμβανε 3 κακουργήματα (κατοχή εκρηκτικών βομβών, έκρηξη κατ’ εξακολούθηση, απόπειρα σωματικής βλάβης) και 2 πλημμελήματα (αντίσταση, διατάραξη κοινής ειρήνης). Ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία και υπερασπίζεται στην αθωότητα του. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω άλλο μέσο να παλέψω παρά μόνον το ίδιο μου το σώμα, γι’ αυτό και κατεβαίνω σε απεργία πείνας».
Στην επιστολή του ο κ. Λαμτζίδης, αναφέρει πως «ο Ηλιόπουλος είναι τριάντα ετών με δύο ηλικιωμένους γονείς. Ο ηλικιωμένος πατέρας του είναι στα τελευταία του και πάσχει από «αλτσχάϊμερ» και η μητέρα του, επίσης υπέργηρη και ασθενής, αδυνατεί να τον φροντίσει. Βρίσκεται ήδη στη 40η ημέρα απεργίας πείνας και η κατάσταση της υγείας του σύμφωνα με ιατρικές γνωματεύσεις εμπνέει σοβαρές ανησυχίες, η δε μεταφορά του από το νοσοκομείο των φυλακών σε κρατικό νοσοκομείο είναι άκρως απαραίτητη».
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως «από τη στιγμή που ο Ηλιόπουλος έχει υπερασπίστρια, δεν μπορούμε να ασκήσουμε διώξεις. Μπορούμε όμως με βάση τις ανθρώπινες αρχές και την αρχή της επιείκειας να απευθυνθούμε στον υπουργό και στην κοινή γνώμη, για να σκύψουν με το ανάλογο ενδιαφέρον στην υπόθεση. Ο νεαρός ίσως να είχε μια άλφα ιδεολογία. Αυτό δε μας αφορά», τόνισε. «Δεν κρίνουμε κανένα από τις απόψεις του».
Την ίδια ώρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κοροβέσης Περικλής, Κουράκης Τάσος και Δρίτσας Θοδωρής, απευθύνθηκαν στον αρμόδιο υπουργό και τον ρώτησαν αν: «Θεωρεί σύννομη, ανάλογη κατά την έννοια του Συντάγματος και αντίστοιχη με το πνεύμα της δημοκρατίας την παραμονή ενός νέου ανθρώπου στην φυλακή επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς να έχει δικαστεί και χωρίς να συντρέχουν οι όροι της προφυλάκισης, και ενώ όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι της ίδιας περιόδου με τις ίδιες κατηγορίες είναι ελεύθεροι προ πολλού».
ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σχόλια