Οδηγοί, προσοχή στα κινητά

Ελέγχους σε οδηγούς που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, όταν οδηγούν, σκοπεύει να αρχίσει η Τροχαία. Αφορμή για τους ελέγχους στάθηκαν τα συνεχόμενα μικροατυχήματα των τελευταίων ημερών, όπου διαπιστώθηκε πως οι εμπλεκόμενοι οδηγοί μιλούσαν στο τηλέφωνο, την ώρα του ατυχήματος. Γι αυτό και η Τροχαία εξέδωσε, σήμερα, οδηγίες, για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται στους οδηγούς ότι οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση, εξαιρουμένης βέβαια της περίπτωσης τήρησης των προβλεπομένων κανόνων χρήσης, είναι ιδιαίτερα αυστηρές:
α) Στους οδηγούς αυτοκινήτων διοικητικό πρόστιμο εκατό (100) ευρώ, επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για τριάντα (30) ημέρες και χρέωση τριών (3) βαθμών στο μητρώο του οδηγού.
β) Στους οδηγούς δίκυκλων μοτ/των, μοτοποδηλάτων, τρίτροχων οχημάτων και ποδηλάτων διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ, επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες και χρέωση πέντε (5) βαθμών στο μητρώο του οδηγού.
"Επειδή Θεωρούμε ότι το ζήτημα της. οδικής ασφάλειας είναι εξέχουσας σημασίας, κρίνουμε σκόπιμο να απευθύνουμε στους οδηγούς μερικές απλές, αλλά χρήσιμες συμβουλές, που ενδεχομένως αποβούν σωτήριες για τους ίδιους ή τους υπόλοιπες χρήστες του οδικού δικτύου", τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η τροχαία συμβουλεύει τα εξής:
  • Δεν είναι απαραίτητο να απαντάτε στις τηλεφωνικές κλήσεις όταν οδηγείτε. Χρησιμοποιείστε την υπηρεσία τηλεφωνητή ή την αναγνώριση κλήσης, για να καλέσετε εσείς αργότερα.
  • Αν πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε κάποιο τηλεφώνημα, σταθμεύστε πρώτα το αυτοκίνητο σε κάποιο ασφαλές σημείο.
  • Ζητήστε από τους συνεπιβάτες σας να απαντήσουν για λογαριασμό σας στις τηλεφωνικές σας κλήσεις.
  • Η χρήση συσκευής ανοιχτής ακρόασης επιτρέπει στον οδηγό ελευθερία κινήσεων, όμως και πάλι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης, η προσοχή του οδηγού αποσπάται.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε συσκευή ανοιχτής ακρόασης:
  • Ενημερώστε τον συνομιλητή σας ότι μιλάτε από το αυτοκίνητο, ώστε να συντομεύσει την κλήση.
  • Αποφύγετε συζητήσεις για θέματα πολύπλοκα ή θέματα που μπορεί να σας προκαλέσουν άγχος. Αναβάλετε τέτοιου είδους συζητήσεις για αργότερα, όταν θα έχετε σταθμεύσει.
  • Μην ξεχνάτε ότι την ώρα που οδηγείτε, πρωταρχική σημασία έχει ο έλεγχος του οχήματος.

Σχόλια