Καίγεται η Λαγόμανδρα

Ανταπόκριση του Δ. ΚΩΤΤΑ

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στη Σιθωνία Χαλκιδικής, στη θέση Λαγομάνδρα στις 12 το μεσημέρι. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το δύσβατο της περιοχής και οι συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης των ισχυρών ανέμων.
Επί τόπου επιχείρησαν ισχυρές επίγειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 33 οχήματα, 70 πυροσβέστες, 27 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ αεροσκάφη σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στην απέναντι περιοχή του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής, στην Καλλιθέα μας είπαν πως δεν σηκώθηκαν αεροσκάφη για την κατάσβεση της φωτιάς.
Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή ή αγροτικές εγκαταστάσεις
Η κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας έγινε πρίν από λίγη ώρ, στις 18:00 το απόγευμα.
Λουόμενοι στην περιοχή της Καλλιθέας ήταν εξ οργισμένοι.
Ο κ. Κώστας είπε χαρακτηριστικά: "Τι είναι αυτά τα πράγματα, εδώ και τρεις ώρες φλέγεται η περιοχή και κανένα αεροσκάφος δεν σηκώθηκε για να κάνει ρίψη νερού"! Από την άλλη η κυρία Κατερίνα δήλωσε: "Τι είναι αυτό το κακό... Λίγοι πνεύμονες πρασίνου έχουν μείνει και τώρα προσπαθούν να τους κάψουν κάποιοι ανόητοι.
Σύμφωνα, λοιπόν με τον χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ΓΓΠΠ, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη για τις περιοχές: Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Λασιθίου, προβλέπεται για αύριο 15-7-2008.
Ήδη, η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.
Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.
Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:
να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.
να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

Στη φωτογραφία: Οι καπνοί ήταν ορατοί από την ανατολική ακτή της Κασσάνδρας!

Σχόλια