Στο σκαμνί ιερέας για απάτη

Ιερέας και τρία μέλη εκκλησιαστικού συμβουλίου Ιερού Ναού της δυτικής Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν 82χρονο καρκινοπαθή και τον έπεισαν, λίγες μέρες πριν το θάνατό του, να κάνει «δωρεά», ύψους 500.000 ευρώ, προς το ναό.
Οι τέσσερις παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Κατηγορούνται για απάτη σε βαθμό κακουργήματος. Μαζί τους, θα καθίσει στο εδώλιο άλλο ένα άτομο, κατηγορούμενο για άμεση συνέργεια στην απάτη και ψευδορκία μάρτυρα.
Σύμφωνα με το βούλευμα, συγγενής του 82χρονου και σύζυγος ενός εκ των κατηγορούμενων-μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου, έφερε τον ηλικιωμένο σε επαφή με τον ιερέα, προκειμένου να προσφέρει μικρή οικονομική ενίσχυση στην εκκλησία. Έτσι, το Σεπτέμβριο του 2002, εννέα μήνες πριν το θάνατό του, ο 82χρονος συναντήθηκε με τον ιερέα, σε μια περίοδο που η υγεία του πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Πάντα σύμφωνα με το βούλευμα, ο ηλικιωμένος δεν είχε πνευματική διαύγεια και η φαρμακευτική αγωγή, στην οποία υποβαλλόταν, του προκαλούσε ψυχικές και πνευματικές διαταραχές.
Ο ηλικιωμένος, υποβασταζόμενος από τον ιερέα, βρέθηκε σε υποκατάστημα τραπέζης, έκανε ανάληψη 500.000 ευρώ από το λογαριασμό του -ποσό που προερχόταν από αποταμιεύσεις- κι έκανε μεταφορά του μισού εκατομμυρίου σε λογαριασμό που διατηρούσε ο Ιερός Ναός στην ίδια τράπεζα. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν ετοιμάσει ιδιωτικό συμφωνητικό, στο οποίο το θύμα εμφανιζόταν σαν δωρητής.
Μετά το θάνατο του 82χρονου, η χήρα του πήγε στην τράπεζα για να δει τι θα γινόταν με τις αποταμιεύσεις του. Τότε διαπίστωσε ότι τα 500 χιλιάρικα είχαν... κάνει φτερά. Κατέθεσε μήνυση και η υπόθεση πήρε το δρόμο για τα δικαστήρια.

Σχόλια