Οικιακή βοηθός έκλεψε τη γυναίκα -με αναπηρία- που φρόντιζε

Μια συγκλονιστική καταγγελία για την εγκατάλειψη διακεκριμένης ψυχολόγου με κινητικά προβλήματα, από την οικιακή βοηθό της ή όποια αφού πρώτα αφαίρεσε χρήματα και κοσμήματα από το σπίτι, στη συνέχεια άφησε αβοήθητη τη γυναίκα και εξαφανίστηκε, έγινε κατά τη διάρκεια του βιωματικού σεμιναρίου σε επαγγελματίες των ΜΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου συνεδρίου «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ» που διοργανώνει κάθε χρόνο η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης
Την καταγγελία έκανε η φίλη του θύματος κ. Δέσποινα Ασλανίδου πρόεδρος της ΜΚΟ Very Special Arts Hellas που οργανώνει πολιτιστικά προγράμματα για Αμεα και στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχει και η κ. Κατερίνα Καστρινάκη, θύμα της εγκατάλειψης.
Η κ.Κατερίνα Καστρινάκη είναι πολιτικός επιστήμων και ψυχολόγος του Παντείου Πανεπιστημίου και υπεύθυνη στο τμήμα Κοινωνικής Αγωγής και Αντίληψης της Γεν. Γραμματείας. Κινείτai με αναπηρικό αμαξίδιο λόγω σπαστικής τετραπληγίας χωρίς αυτό να της έχει στερήσει μια λαμπρή καριέρα και τη συμμετοχή της στα κοινά.
Την αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης εκμεταλλεύτηκε η απολύτου εμπιστοσύνης της, οικιακή βοηθός ή οποία πήρε ότι πολύτιμο υπήρχε και εγκατέλειψε τη γυναίκα μόνη και αβοήθητη, με αδυναμία να πλησιάσει την τηλεφωνική συσκευή ,ώστε να ζητήσει βοήθεια και να καταγγείλει το περιστατικό.
Η κ Καστρινάκη περίμενε ακινητοποιημένη να την αναζητήσει τυχαία κάποιος, από το βράδυ της κλοπής μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.
Η κ. Ασλανίδου μετά από αίτημα του θύματος θέλησε να ενημερώσει για το περιστατικό και έτσι περιέγραψε στους άφωνους παρευρισκόμενους τα γεγονότα που ακολούθησαν.
«Ήταν 2.30 το μεσημέρι όταν δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από μία φίλη της κυρίας Καστρινάκη, η οποία έχει και η ίδια ελαφριάς μορφής αναπηρία. Οι δυο τους είχαν ραντεβού στις 10 το πρωί στο Μουσείο Μπενάκη, για να επισκεφθούν το φεστιβάλ Emotions Pictures, και επειδή η κυρία Καστρινάκη δεν είχε φανεί, ανησυχούσε.
Της τηλεφωνούσε συνέχεια και στο σταθερό και στο κινητό, αλλά δεν έπαιρνε απάντηση και φοβήθηκε ότι κάτι κακό της είχε συμβεί, αφού η κυρία Καστρινάκη ήταν εκείνη που επέμεινε να συναντηθούν.
Με κάλεσε για βοήθεια γιατί δεν ήξερε τι να κάνει και πώς να χειριστεί το θέμα. Η ίδια είχε ήδη σκεφτεί να ειδοποιήσει μια συνάδελφο της κυρίας Καστρινάκη να περάσει από το σπίτι και να χτυπήσει το κουδούνι.
Πράγματι πήγε ως εκεί κάποιος συνάδελφος της κατά τις 3.30, και χτύπησε, με αποτέλεσμα η κυρία Καστρινάκη να καταλάβει ότι την αναζητούσαν και άρχισε να φωνάξει με όλες της τις δυνάμεις. Ειδοποιήθηκαν, λοιπόν, οι δικοί της, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι σοβαρά προβλήματα υγείας και έτσι της άνοιξαν και τη βρήκαν.
Ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Εξαντλημένη και πολύ φοβισμένη, κυρίως γιατί ένιωσε ανήμπορη.
Από το σπίτι έλειπαν κοσμήματα αξίας, που της άρεσαν ιδιαίτερα, και όσα χρήματα είχε στο πορτοφόλι της.
Δεν έχω μιλήσει ακόμη μαζί της γιατί πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να ξεκουραστεί και να συνέλθει από το σοκ που δέχτηκε. Έμαθα όμως από την κοινή μας φίλη ότι η ψυχολογική της κατάσταση εξακολουθεί να είναι αθλία.
Είναι καταβεβλημένη, κλαίει και ουσιαστικά έχασε την εμπιστοσύνη της στους άλλους.
Η κ. Καστρινάκη ζει στο τέρμα Αχαρνών, κοντά στη δουλειά της, σ’ ένα άνετο διαμέρισμα που επέλεξε και επίπλωσε μόνη της, μαζί της έμενε η βοηθός, μια γυναίκα από τη Βουλγαρία, μια γυναίκα που είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη.
Η διακεκριμένη ψυχολόγος της αντιμετωπίζει σοβαρότατα κινητικά προβλήματα αφού πάσχει, εκ γενετής, από σπαστική τετραπληγία. Μετακινείται μόνο με αμαξίδιο, δεν αυτοεξυπηρετείται και εξαρτάται απόλυτα από τη βοήθεια των άλλων, Παρ’ όλα αυτά επιμένει να ζει μόνη της εδώ και πολλά χρόνια, να δουλεύει καθημερινά σε ένα νευραλγικό πόστο, να συντηρεί το σπίτι της ενώ αφιερώνει πολύ χρόνο στο διάβασμα και στη φροντίδα άλλων ατόμων με ανάλογα, μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα,
Μέσω της συνεργάτιδας της η κ. Καστρινάκη θέλησε να κοινοποιήσει το περιστατικό κυρίως για να στείλει ένα μήνυμα για την έλλειψη υποδομών της χώρας μας που καταστούν αδύνατη την αυτοεξυπηρέτηση, μετακίνηση και καθημερινή συμμετοχή στη ζωή και τα κοινα να
Σύμφωνα με την ίδια την κυρία Καστρινάκη, όπως μας μεταφέρει η στενή της συνεργάτης, είναι ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές από την πολιτεία για να μπορούν να ζουν, να δουλεύουν, να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή και να αυτοεξυπηρετούνται τα άτομα με αναπηρία. Το έλλειμμα αυτό οδηγεί στον αποκλεισμό χιλιάδες πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους στην κοινωνία.
Ταυτόχρονα ανοίγει ένα παράθυρο στους επιτήδειους να εκμεταλλευτούν αδυναμίες υγείας πιθανές να συμβούν στον οποιοδήποτε, οποτεδήποτε καθώς συμβόλαιο με την υγεία ουδείς έχει υπογράψει…

Ν.Μ.

Σχόλια