Ελληνοσκοπιανοβουλγαρικό κύκλωμα διακίνησης πλαστών πιστωτικών καρτών

Ελληνοβουλγαροσκοπιανό κύκλωμα κατασκευής και διοχέτευσης πλαστών πιστωτικών καρτών, εξαρθρώθηκε, έπειτα από πολύμηνες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Οικονομικών Εγκλημάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Συνολικά συνελήφθησαν 14 άτομα, ανάμεσά τους και ο Σκοπιανός "εγκέφαλος" του κυκλώματος, που είχε την έδρα του στα Νέα Μουδανιά της Χαλκιδικής.
Οι αστυνομικοί αιφνιδίασαν τα μέλη της σπείρας, καθώς κατάφεραν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Συνέλαβαν τον ιθύνοντα νου του κυκλώματος και επιπλέον 12 άτομα (εκ των οποίων ένας ελληνικής υπηκοότητας), ηλικίας από 52 ως 21 ετών.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο “εγκέφαλος” του κυκλώματος λάμβανε μέσω Διαδικτύου, δεδομένα πιστωτικών καρτών από διάφορες χώρες του κόσμου και στη συνέχεια, από Σκόπια και Βουλγαρία, προμηθευόταν πλαστές ταυτότητες, όπου ήταν ήδη τοποθετημένες οι φωτογραφίες των μελών του κυκλώματος. Χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία των πλαστών ταυτοτήτων για να κατασκευάσουν πλαστές πιστωτικές κάρτες-κλώνους. Τις κάρτες, είτε πουλούσαν σε τρίτους, είτε χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι για αγορές προϊόντων, μεγάλης χρηματικής αξίας.
Στα σπίτια και στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν υψηλής αξιοπιστίας μηχανήματα:
  • ένας πλήρης μηχανισμός κατασκευής πλαστών καρτών αποτελούμενος από μηχάνημα εκτύπωσης ανάγλυφων δεδομένων σε κάρτες, έγχρωμο ειδικό εκτυπωτή και πρέσσα
  • 6 Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
  • 5 USB
  • 209 λευκές κάρτες με μαγνητική ταινία
  • 101 πλαστές πιστωτικές κάρτες χωρίς στοιχεία Τραπεζών και κατόχων
  • 186 πλαστές πιστωτικές κάρτες με πλήρη στοιχεία
  • 4 card reader-writter
  • 24 κινητά τηλέφωνα
  • 10 πλαστές ταυτότητες
  • χρηματικό ποσό 5.940 ευρώ.
Επίσης, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε 7 φυσίγγια, ένα πιστόλι αερίου με γεμιστήρα που περιείχε 8 φυσίγγια και επιπλέον 17 φυσίγγια.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, επεκτείνονταν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τις 84 από τις κατασχεθείσες πλαστές πιστωτικές κάρτες, χρησιμοποίησαν τα μέλη του κυκλώματος για αγορά προϊόντων, αξίας 261.00 ευρώ και απόπειρες αγορών, ύψους 310.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν, το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουνίου 2009, στον εισαγγελέα.
Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχών άλλων συνεργών και τον ακριβή προσδιορισμό της οικονομικής ζημίας.

Σχόλια