Ισόβια στο νεαρό τοξικομανή για την τραγωδία της Σίνδου

Σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον κάθειρξη 25 ετών, καταδικάστηκε, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστεία κατά συρροή, διακεκριμένες κλοπές, παράνομη κατακράτηση κατά συρροή, οπλοφορία και οπλοχρησία, ο 33χρονος τοξικομανής, που σκότωσε τον οδηγό του ΟΑΣΘ, στην "τραγωδία της Σίνδου". Ο νεαρός είχε αποδράσει από περιπολικό της Αστυνομίας, αρπάζοντας το υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού-συνοδού του και, για να διαφύγει, ανέβηκε σε διάφορα αυτοκίνητα, ώσπου κατέληξε στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ, όπου και, κατά τη διάρκεια της καταδίωξής του από τους αστυνομικούς, σκότωσε τον 59χρονο οδηγό.
Στην απολογία του, ο 33χρονος ζήτησε επανειλημμένα συγγνώμη από τους συγγενείς του νεκρού οδηγού. Ισχυρίστηκε ότι ο θάνατος του 59χρονου Παναγιώτη Πυξόπουλου ήταν «ατύχημα». Όπως είπε κατά την απολογία του, «ο οδηγός προσπάθησε να μου πάρει το όπλο, ακολούθησε πάλη, στη διάρκεια της οποίας εκπυρσοκρότησε το όπλο». Επίσης, προσπάθησε να παρουσιάσει ως υπαίτιους για ό,τι έγινε τους αστυνομικούς. "Εάν μου είχαν περάσει χειροπέδες δεν θα γινόταν όλα αυτά", είπε. Πρόσθεσε πως, ως τοξικομανής, είχε πάθει «στερητικό σύνδρομο».
Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε τρεις ημέρες. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της δίκης, οι συγγενείς του 59χρονου -και ειδικά η κόρη του- σηκώθηκαν όρθιες και φώναζαν κατά των μαρτύρων και των αστυνομικών. Μόλις, όμως, το πρωί της Παρασκευής 8 Μαΐου, άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε το Μάιο του 2009. Ο 33χρονος είχε συλληφθεί για κλοπή πορτοφολιού. Καθώς ήταν παλιός γνώριμος της αστυνομίας, αλλά ποτέ δεν είχε προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα (πού και πού έκλεβε κάτι για να εξασφαλίζει τη δόση του) οι αστυνομικοί δεν του πέρασαν χειροπέδες, όταν τον έβαλαν στο πίσω κάθισμα του περιπολικού. Εκείνος, όμως, κατάφερε να ξεφύγει (αφού πρώτα άρπαξε το όπλο ενός εκ των δύο αστυνομικών-μελών του πληρώματος). 
Ακολούθησε μία άγρια καταδίωξη στους δρόμους της δυτικής Θεσσαλονίκης ως τη Σίνδο, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο 33χρονος κράτησε ομήρους οδηγούς ΙΧ αυτοκινήτων, ξέφυγε από δεκάδες αστυνομικούς και κατέληξε στο λεωφορείο, όπου σκότωσε τον άτυχο Πυξόπουλο.
Οι δύο αστυνομικοί του πληρώματος του μοιραίου περιπολικού, είπαν στις καταθέσεις τους ότι δεν φόρεσαν χειροπέδες στον καταδικασθέντα, διότι τον γνώριζαν, αφού τον είχαν προσαγάγει πολλές φορές κατά το παρελθόν για διάφορα μικροαδικήματα. Οι δύο αστυνομικοί έχουν καταδικαστεί ήδη σε ποινές φυλάκισης 8 και 28 μηνών, αντίστοιχα, για απελευθέρωση κρατουμένου και ελλιπή φύλαξη υπηρεσιακού όπλου.

Σχόλια