Συνθετικό ναρκωτικό κάνει θραύση στο Ίντερνετ

Την ανησυχία του για ένα νέο συνθετικό ναρκωτικό υγρής μορφής που πωλείται ελεύθερα σε φόρουμ στο Διαδίκτυο και κάνει θραύση στη νεολαία χωρών της Ευρώπης, εξέφρασε με ερώτησή του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Μαυρομμάτης. "Το Gbl, όπως είναι το όνομά του, χρησιμοποιείται γενικά ως βιομηχανικό διαλυτικό για την παραγωγή πλαστικού κι εντομοκτόνων και είναι νόμιμο, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την απαγόρευση της ελεύθερης πώλησής του", ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής. 
Ο αρμόδιος για θέματα ασφάλειας Επίτροπος, Ζάκ Μπαρό, στην απάντησή του υπογράμμισε ότι "μετά από ειδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας σχετικά με τις ουσίες GHB/GBL, προκύπτει ότι η χρήση τους παραμένει περιορισμένη, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες, ιδιαίτερα όσον αφορά την υπερβολική δόση. Και οι δύο ουσίες συνεχίζουν να ελέγχονται στενά από την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Η Κομισιόν και τα κράτη μέλη έχουν αναπτύξει πολιτική καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι και οι διαπιστώσεις του Ευρωβαρομέτρου, που δείχνουν ότι το 34% των νέων Ευρωπαίων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να βρει πληροφορίες σχετικά με τα ναρκωτικά.
Όσον αφορά τα παράνομα φαρμακεία στο Διαδίκτυο, ο έλεγχός τους καλύπτεται εξίσου από το σύστημα φάρμακο-επαγρύπνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματική εξάλειψη όλων των ιστοσελίδων παραμένει δυσχερής, ιδιαίτερα εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές εξ αυτών βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, το σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά των ναρκωτικών (2009-2012) καλεί την ΕΕ να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά στις νεοεμφανιζόμενες απειλές στον τομέα των ναρκωτικών. Άλλη ενέργεια του σχεδίου δράσης επιβάλει την υποχρέωση διεξαγωγής επιστημονικής μελέτης για να αξιολογηθεί το Διαδίκτυο ως εργαλείο σε σχέση με τη διακίνηση παράνομων ναρκωτικών και να αναλυθούν οι τρόποι που θα ήταν αποτελεσματικοί ως αντίδραση.
Τέλος, το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη των ναρκωτικών προωθεί καινοτόμα προγράμματα βάσει αποδεικτικών στοιχείων και πολλά κράτη μέλη εφαρμόζουν σχέδια πρόληψης, για παράδειγμα σε χορευτικές λέσχες. Επιπλέον, η Επιτροπή θα θέσει σε εφαρμογή, στις 26 Ιουνίου 2009, πρωτοβουλία με τον τίτλο "Ευρωπαϊκή δράση κατά των ναρκωτικών" καλώντας τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να συμμετάσχουν σε ένα κοινό πλαίσιο για τη δημιουργία γενικής υποχρέωσης ανάληψης δράσης σχετικά με τα προβλήματα που συνεπάγεται η χρήση ναρκωτικών για την κοινωνία.

Σχόλια