Στα δύο ο Βαθύλακκος; Υπερβολές αλεξιπτωτιστών!

Ένα χωριό χωρίστηκε στα δυο! Ο Βαθύλακκος, 25 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, έγινε το... σύγχρονο Βερολίνο. Μόνο τείχος δεν έχουν υψώσει οι κάτοικοι, πίσω από την εκκλησία ως το γήπεδο, για να χωρίσουν σε δύο τομείς αυτό το δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αγίου Αθανασίου. Έλληνες και Βούλγραροι μετανάστες τσακώνονται καθημερινά, δι ασήμαντον αφορμήν. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν κάποια ρεπορτάζ. Είναι, όμως, έτσι;
Το βράδυ της Τρίτης 19 Μαΐου, δυο Έλληνες, που επέβαιναν σε Ι.Χ., πέρασαν, έχοντας δυνατά τη μουσική, έξω από το σπίτι Βουλγάρων. Εκείνοι κάθονταν στη μέση του οδοστρώματος κι είχαν πιει αρκετά. Ο καβγάς άρχισε για την... κατάληψη του οδοστρώματος κι έφθασε στη δυνατή μουσική. Στη συνέχεια οι Βούλγαροι χτύπησαν τους Έλληνες κι εκείνοι... μάζεψαν τους φίλους τους για να αντιδράσουν.
Ειδοποιήθηκε η αστυνομία κι ενώ όλα έδειχναν πως το επεισόδιο είχε λήξει, παίχθηκε και δεύτερο μέρος το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαΐου: Περίπου 100 Έλληνες πήγαν "να πάρουν το αίμα τους πίσω". Πολιόρκησαν το σπίτι Βουλγάρικης οικογένειας και πετούσαν πέτρες και ξύλα. Επενέβη -και πάλι- η αστυνομία και τα πνεύματα ηρέμησαν.
Αν και αρκετοί προσπάθησαν να μεγαλοποιήσουν το θέμα -και μίλησαν ακόμη και για υφέρποντα ρατσισμό- η αλήθεια απέχει αρκετά. Ο Βαθύλακκος είναι προσφυγοχώρι και αγκάλιασε, από την πρώτη στιγμή, τους μετανάστες. Οι Σμυρνιοί, στην πλειοψηφία τους, κάτοικοι, δεν είχαν κανένα πρόβλημα -αρχικά με τους Αλβανούς λαθρομετανάστες κι έπειτα με τους Βουλγάρους. Μάλιστα, οι πρώτοι εργάζονται στα χωράφια και τα καζάνια -το χωριό βγάζει εξαιρετικά τσίπουρα και... καρπούζια- ενώ οι δεύτεροι ενσωματώθηκαν γρήγορα στον κοινωνικό ιστό, αφού απέκτησαν ακόμη και... δικό τους σούπερ μάρκετ, το οποίο "έστησε" βέρος Βαθυλακκιώτης, με βουλγάρικα ντελικατέσεν!
Η αλήθεια είναι ότι, κάποια στιγμή, σημειώθηκε έξαρση διαρρήξεων -κυρίως σε σπίτια Θεσσαλονικέων, που έχουν τους συγγενείς τους στο Βαθύλακκο και δε ζουν συνεχώς στο χωριό. Οι δράστες έπαιρναν μικροποσά και προκαλούσαν μικροζημιές. Σε κάποιες περιπτώσεις πέρασαν το... βράδυ τους στο εσωτερικό, ήπιαν ό,τι βρήκαν και κοιμήθηκαν, προφανώς μεθυσμένοι, για να αποχωρήσουν το πρωινό.
Το πρόβλημα προκλήθηκε από μικρές ομάδες Βουλγάρων, που έπιναν σε πάρκα και παιδικές χαρές, μεθούσαν και προκαλούσαν προβλήματα. Είναι, όμως, ελάχιστοι κι ενδεικτικό είναι πως, ενώ στο Βαθύλακκο ζουν περίπου 500 οικογένειες Βούλγαρων, το προχθεσινό πρόβλημα αφορούσε τέσσερις οικογένειες.
Πάντως η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός και παρακολουθεί στενά την υπόθεση. Μάλιστα έχει αυξήσει τις περιπολίες στο χωριό. Να σημειωθεί ότι ο Βαθύλακκος δεν είχε ποτέ αστυνομιικό τμήμα κι εξυπηρετούνταν από το γειτονικό χωριό Γέφυρα(το Τόψιν όπου υπογράφηκε το σύμφωνο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, το 1912).
Αυτά προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

Σχόλια