Ψωμιάδης προς Δένδια: "Πάρτε το μαστίγιο"!

Να πάρει το... μαστίγιο κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης. Στη συνάντηση που είχαν, το μεσημέρι της Τρίτης 19 Μαΐου 2009, ο κ. Ψωμιάδης χρησιμοποίησε αυτήν την έκφραση, για να του ζητήσει δράση για τα προβλήματα στις φυλακές:
«Το Μεταγωγών είναι γεμάτο. Το κτίριο της Αστυνομίας είναι γεμάτο. Δεν χωρούν. Οι φυλακές έχουν περίπου 80% επιπλέον κόσμο. Χρειαζόμαστε άμεσα, περιφερειακά, στην επαρχία, νέες φυλακές. Να αποσυμφορηθεί ο χώρος των Διαβατών. Να φύγουν από τα κελιά της Αστυνομίας και των Μεταγωγών» είπε ο νομάρχης, παροτρύνοντας τον Υπουργό: «Πάρτε το μαστίγιο! Πρέπει ν’ αφήσει το καρότο αυτή η κυβέρνηση… Πάρτε το μαστίγιο και μπείτε μπροστά. Να πιστέψετε στο έργο σας».
Ο κ. Ψωμιάδης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές χρονίζει: «Δεν χρεώνεστε εσείς αυτή την αδυναμία, είναι διαχρονικό το πρόβλημα. Η Θεσσαλονίκη όμως είναι διαχρονικά παραμελημένη σε σοβαρά θέματα. Πολλές δεκαετίες εξαπατήθηκε ο Θεσσαλονικιός. Σήμερα, προχωράμε, αλλά με πολύ αργά βήματα» είπε. Και συνέχισε: «Πρέπει να δούμε πάνω απ’ όλα τις ανθρώπινες αξίες, τον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν είναι δυνατόν ο προφυλακισμένος για 1.000 ευρώ, που μπορεί και να αθωωθεί, να είναι δίπλα με τον ισοβίτη εγκληματία. Αν κατορθώσετε να κάνετε αυτό το διαχωρισμό, θα αφήσετε το δικό σας στίγμα, τη δική σας σφραγίδα. Πέρασαν πολλοί υπουργοί, αλλά κάποια στιγμή πρέπει αυτή η άσχημη εικόνα να τελειώνει».
Στη συνέχεια ζήτησε την ανέγερση σύγχρονου δικαστικού μεγάρου στη Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε το τεράστιο πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των φυλακών:
«Έχετε δίκιο για τις φυλακές. Εδώ και 15 μέρες είχα πάει χωρίς να ειδοποιήσω κανέναν για να δω την κατάσταση στις φυλακές των Διαβατών. Είναι από τις φυλακές που γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους ανθρώπους που υπηρετούν –και το λέω γιατί συχνά έχουν κατηγορηθεί οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Βάζουν ψυχή αυτοί οι άνθρωποι. Όμως οι υποδομές δεν αντέχουν. Τι έχουμε κάνει; Κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους 2 μήνες να ανοίξουμε μια επιπλέον πτέρυγα στα Γρεβενά, που μας δίνει τη δυνατότητα 150 άτομα να πάνε εκεί. Σημαίνει ότι θα λύσουμε τουλάχιστον το εκρηκτικό πρόβλημα των κρατητηρίων των αστυνομικών τμημάτων, αν όχι και σ’ ένα βαθμό των φυλακών. Κι από την άλλη υπάρχουν δύο υπό κατασκευήν καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (Δράμα-Σέρρες), ώστε να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες θέσεις» τόνισε ο κ. Δένδιας σχετικά με την αποσυμφόρηση των φυλακών. 
Για το θέμα της προσωρινής κράτησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Η Ελλάδα έχει ένα απαράδεκτο ρεκόρ στην ΕΕ. Το 1/3 σχεδόν των κρατουμένων δεν είναι καταδικασμένοι –είναι προσωρινά κρατούμενοι. Που σημαίνει ότι αύριο το πρωί αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι ελεύθεροι. Κι όμως εμείς τους έχουμε μέσα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει. Δεν μπορεί να έχουμε τετραπλάσια αναλογία από το μέσο ευρωπαϊκό όρο στην πυκνότητα κρατουμένων. Κι αυτό θα λυθεί. Θα υπάρξει διάταξη –ελπίζω με ομοφωνία των κομμάτων της Βουλής- με την οποία η προσωρινή κράτηση θα ελαχιστοποιηθεί. Θα είναι πολύ αυστηροί οι όροι για τους οποίους κάποιος θα μπαίνει στη φυλακή. Και αυτό θα το είχα ήδη κάνει. Κι ο λόγος που δεν το έχω κάνει ακόμη είναι ότι, αν κατέβαζα τέτοια διάταξη τώρα, θα μου έλεγαν ότι το έκανα για την υπόθεση Siemens, για το Βατοπέδι κλπ. Να τελειώσουμε λοιπόν με τη σκανδαλολογία και να πάμε σ’ αυτά που απασχολούν στην κοινωνία».
Όσον αφορά την κατασκευή φυλακής τύπου Γ’ για τον σωφρονισμό των βαρυποινιτών, ανακοίνωσε ότι «Θα φτιαχτεί μια φυλακή τύπου Γ’ – ήδη υπάρχει στο νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε όπως είναι το σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα, να μπορούν να πάνε εκεί. Δεν μπορεί ο μικροεγκληματίας να συναγελάζεται με κάποιον που έχει καταδικαστεί σε ισόβια. Έτσι κάνουμε εκπαιδευτήριο για εγκληματίες. Αυτό πρέπει να σταματήσει στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα». Για τον υπουργό Δικαιοσύνης «χρειάζεται μια δεκαετία το λιγότερο για να εξανθρωπιστεί και να εκσυγχρονιστεί το σωφρονιστικό σύστημα. Όποιος πει ότι σε ένα χρόνο, έξι μήνες θα το φτιάξω, δε λέει την αλήθεια».
Για το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, όμως, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέφυγε να δεσμευτεί: «Η δέσμευσή μου απέναντι στη Θεσσαλονίκη είναι να είμαι ειλικρινής. Κατά δεύτερον είναι να βρω και μια λύση και θα τη βρούμε μαζί με τους φορείς», είπε απλά.

Σχόλια