10.000.000 παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ετησίως!

Περίπου 9 εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια και ένα εκατομμύριο αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ιδίως σε χώρες όπως η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και η Ρωσία. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF, ο τζίρος από την παιδική πορνεία και πορνογραφία φτάνει στα 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία αυτά έφερε στην Ευρωβουλή, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Μαυρομάτης.
Όπως επισήμανε ο ευρωβουλευτής, "στις 25 Μαρτίου 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για νέα ρύθμιση σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει εκτεταμένη σειρά αυστηρών μέτρων για τη δίωξη των εγκληματιών, την προστασία των θυμάτων και την πρόληψη του φαινομένου".
Η πρόταση προβλέπει ότι τα άτομα που κακοποιούν ή εκμεταλλεύονται σεξουαλικά παιδιά και προέρχονται από την ΕΕ θα αντιμετωπίζουν δίωξη ακόμη και αν διαπράττουν τα εγκλήματά τους σε τρίτη χώρα. Με τον τρόπο αυτό, οι εγκληματίες που κακοποιούν παιδιά στο εξωτερικό θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις όταν επιστρέφουν στην χώρα τους. Επιπλέον, η πρόταση προβλέπει την ποινικοποίηση της διάδοσης υλικού που διαφημίζει τις ευκαιρίες διάπραξης οιασδήποτε σεξουαλικής κακοποίησης, και επίσης τη διοργάνωση ταξιδιωτικών ρυθμίσεων γι' αυτό το σκοπό.
"Όταν η κακοποίηση γίνεται στο εξωτερικό, όπως στην περίπτωση του παιδικού σεξουαλικού τουρισμού, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η εφαρμογή ορισμένων εθνικών κανόνων, όσον αφορά την δικαιοδοσία σε ποινικά θέματα, συχνά έχει ως αποτέλεσμα οι εγκληματίες της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης να απολαμβάνουν στην πράξη ατιμωρησία" παραδέχεται στην απάντησή της η Κομισιόν.

Σχόλια