Ξυλοδαρμός σε βάρος φοιτητή από αστυνομικούς

Νέα "υπόθεση ζαρντινιέρας" πάει να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη. Φοιτητής Ιατρικής στην Ιταλία καταγγέλλει ξυλοδαρμό σε βάρος του, από αστυνομικούς. Ο νεαρός έχει εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης και η αστυνομία διενεργεί ένορκη διοικητική εξέταση για το περιστατικό. Ο δικηγόρος του νεαρού, Χ. Αποστολίδης, κατήγγειλε το γεγονός σε μια... κατάμεστη αίθουσα, όπου θα βραβεύονταν φοιτητές μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Ως τώρα δεν έχει γίνει ιατροδικαστική εξέταση, παρά το ότι την έχει ζητήσει και η αστυνομία.
Όλα άρχισαν ξημερώματα της Παρασκευής 27 Φεβρουαρίου 2009. Ο 22χρονος φοιτητής Ρ.Π., βρίσκεται με φίλους του στην οδό Βαλαωρίτου (στην περιοχή Βαρδάρη). Όπως καταγγέλλει, παρέα άλλων νεαρών γρονθοκοπούν ο ένας τον άλλον κι εκείνος με τους φίλους του παρακολουθεί. Την ίδια ώρα, το πλήρωμα περιπολικού της Αμέσου Δράσεως παίρνει εντολή, από το κέντρο, να μεταβεί για να επιληφθεί στο περιστατικό.
Σύμφωνα με τον φοιτητή, οι αστυνομικοί τους πλησίασαν και τους είπαν: "Εσείς είστε ρε κωλόπαιδα"; Στη συνέχεια, χωρίς λόγο, τους πέρασαν χειροπέδες και τους ζήτησαν τα στοιχεία τους. Ο 22χρονος αρνήθηκε να τους τα δώσει και απευθυνόμενος στον έναν από αυτούς, του είπε: "Να πας να πιάσεις τους ενόχους"!
Οι φίλοι του νεαρού έδωσαν τα στοιχεία τους και αφέθηκαν. Ο ίδιος βρέθηκε στο έδαφος, από τα σπρωξίματα των αστυνομικών κι ενώ ήταν πεσμένος τον χτύπησαν. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας, όπου, όπως καταγγέλλει, ξυλοκοπήθηκε. Σύμφωνα με την καταγγελία του, στο τμήμα εμφανίστηκε ένας αστυνομικός με πολιτικά, που τον χτύπησε στο λαιμό και στο κεφάλι και του πέταξε οινόπνευμα στα μάτια και το πρόσωπο και τον ανάγκασε να το πιει! Έπειτα τον έφτυσε και τον ανάγκασε να βγάλει τα ρούχα του!
Το πρωί, ο νεαρός επέστρεψε στο αστυνομικό τμήμα και υπέβαλε μήνυση κατά των αστυνομικών. Για το θέμα, η αστυνομία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, παρουσιάστηκε σήμερα (28-2-09) και ώρα 14:30 στο Α. Τ. Πλατείας Δημοκρατίας 22χρονος ημεδαπός και υπέβαλε έγκληση κατά Αστυνομικών, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας ο ανωτέρω χθες (27-2-09) κακοποιήθηκε από Αστυνομικούς τόσο κατά την ώρα ελέγχου-σύλληψής του, όσο και εντός του Αστυνομικού καταστήματος, όπου οδηγήθηκε στη συνέχεια. Από το επιληφθέν Α. Τ. στον μηνυτή δόθηκε ιατροδικαστική παραγγελία εξέτασής του.
Διευκρινίζεται ότι χθες (27-2-09) και περί ώρα 05:00 ο 22χρονος συνελήφθη από Αστυνομικούς της Δ.Α.Θ./Ο.Π.Κ.Ε. στην οδό Βαλαωρίτου για απείθεια, άρνηση δήλωσης στοιχείων του και εξύβριση Αστυνομικών και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από το Α. Τ. Πλατείας Δημοκρατίας οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα. Η υπόθεση παραπέμφθηκε για να εκδικαστεί από Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο σήμερα (28-2-09) οπότε και εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο 22χρονος, αλλά τελικά ορίστηκε τακτική δικάσιμος.
Οι Αστυνομικοί της Δ.Α.Θ./Ο.Π.Κ.Ε. μετέβησαν στην παραπάνω οδό κατόπιν εντολής του R/T Κέντρου για να επιληφθούν σε επεισόδιο στο δρόμο μεταξύ ατόμων.
Για τα ανωτέρω ενημερώθηκε ο κ. Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης ενώ παράλληλα από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.
Να σημειωθεί ότι ο 22χρονος πήγε, το πρωί της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου 2009, στον ιατροδικαστή Μ. Τσούγκα, για να εξετασθεί, αλλά παραπέμφθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί μόνον τις εργάσιμες ημέρες. Σύμφωνα με το δικηγόρο του δόθηκε επίτηδες εντολή για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Πήγε, όμως, στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, από όπου, σύμφωνα με το δικηγόρο του, υπάρχουν ακτινογραφίες τις οποίες ο κ. Αποστολίδης σκοπεύει να καταθέσει στον εισαγγελέα.
Αντίθετα, ο ιατροδικαστής Μ. Τσούγκας, διευκρινίζει ότι τις ιατροδικαστικές εξετάσεις που αφορούν περιστατικά στη δυτική Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ αυτές στην ανατολική Θεσσαλονίκη, το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας. Στην περίπτωση που δεχόταν να διεξάγει την ιατροδικαστική εξέταση, θα ήταν διαβλητή από τους δικηγόρους των αστυνομικών.

Σχόλια