Εμπρηστικοί μηχανισμοί σε εφημερίδες

Διπλό χτύπημα κατά εφημερίδων, με εμπρηστικούς μηχανισμούς είχαμε, το απόγευμα(16.10) της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου 2009, στη Θεσσαλονίκη. Η τοποθέτηση του ενός μηχανισμού έγινε στα γραφεία της εφημερίδας Τα Νέα. Η δεύτερη στα γραφεία πόλης της εφημερίδας Αυριανή και Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, στην οδό Καρόλου Ντηλ.
Όσον αφορά την περίπτωση των Νέων, άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια στον ημιόροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται η εφημερίδα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο σύστημα κεντρικής θέρμανσης και τα υδραυλικά του κτιρίου.
Η μεθοδολογία της επίθεσης στην Αυριανή οδηγεί τους αστυνομικούς στο ασφαλές συμπέρασμα ότι πρόκειται για τους ίδιους δράστες. Και εδώ χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος μηχανισμός, αλλά και εδώ τοποθετήθηκε στον ημιόροφο.
Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, με ανακοίνωσή της, «με αγανάκτηση και οργή καταδικάζει το τυφλό χτύπημα με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στα ανταποκριτικά γραφεία των εφημερίδων "Τα Νέα" και "Το Βήμα" στη Θεσσαλονίκη καθώς και στα γραφεία της εφημερίδας "Αυριανή Μακεδονίας - Θράκης"». Όπως υπογραμμίζεται, οι δύο εκρήξεις, "μόνο από τύχη δεν προκάλεσαν τραυματισμούς εργαζομένων" και προστίθενται σε μια αλυσίδα επεισοδίων "με στόχο το δημοσιογραφικό κόσμο και με σταθερό πρωταγωνιστή τη βία".
«Οι δημοσιογράφοι θα εξακολουθήσουν να αντιπαρατίθενται στην απαράδεκτη ιδεολογία της βίας, απ' όπου κι αν αυτή προέρχεται, υπερασπιζόμενοι με το έργο τους το δικαίωμα στην κριτική με επιχειρήματα και όχι με δολοφονικά χτυπήματα», τονίζει η ΕΣΗΕΜ-Θ και ζητά από τις αρμόδιες αρχές «να ασκήσουν επιτέλους το καθήκον τους και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον δημοσιογραφικό κόσμο από παρόμοιες ενέργειες, οι οποίες στρέφονται εναντίον της ίδιας της ελευθερίας του Τύπου».
Ανακοίνωση για την επίθεση στις δύο εφημερίδες εξέδωσε η διοικούσα επιτροπή νομού Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. Καταδικάζει απερίφραστα τις εμπρηστικές επιθέσεις και τις χαρακτηρίζει «πράξεις που στρέφονται κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου».
«Οι δημοκρατικά σκεπτόμενοι Ελληνες ήταν και είναι απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες που απειλούν το ελεύθερο φρόνημα των πολιτών», καταλήγει στην ανακοίνωση.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση που ακολούθησε στα γραφεία του, αναφέρεται και στις επιθέσεις στα γραφεία των δύο εφημερίδων.

Σχόλια