Κάμερες καταγράφουν πελάτες υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας

Τι βλέπεις, μπαίνοντας σε ένα υποκατάστημα τράπεζας; Γκισέ. Υπαλλήλους. Ουρές πελατών. Τίποτα από όλα αυτά. Όποιος μπαίνει στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Εγνατία, βλέπει μία κάμερα να τον φωτογραφίζει! Τουλάχιστον αυτό καταγγέλλει, εγγράφως, το ΠΑΜΕ.
Σύμφωνα με την καταγγελία: "σε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Εγνατία έχει εγκατασταθεί μηχανισμός που φωτογραφίζει τους εισερχόμενους που επιθυμούν να συναλλαγούν με την Τράπεζα. Η λήψη φωτογραφίας δε είναι όρος απαραίτητος προκειμένου κανείς να μπει στο κατάστημα. Μάλιστα αυτό δεν αφορά κάποιον που σκοπεύει να καταθέσει μεγάλα ποσά ή κάτι τέτοιο (που να δικαιολογούσε ενδεχομένως κάποια πρόσθετα μέτρα ασφαλείας) αλλά τον κάθε συναλλασσόμενο - εν προκειμένω κάποιο που θέλει να καταβάλει το ενοίκιο".
Το ΠΑΜΕ θέτει κι ένα ερώτημα αρκετά ενδιαφέρον: "Αναρωτιέται κανείς με βάση ποια αιτιολογία η διεύθυνση της υπό δημόσιο έλεγχο Εθνικής προχώρησε στο παραπάνω μέτρο. Άραγε οι αποθαρρύνονται τυχόν επίδοξοι ληστές; Ή μήπως η φυσιογνωμία όποιου μπαίνει σε Τράπεζα προδιαθέτει για την εγκληματική του ιδιότητα είτε αυτή αφορά σε ληστεία, είτε σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος π.χ.", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση;
Στην καταγγελία τίθεται κι ένα ενδιαφέρον θέμα: "Τι γίνεται αλήθεια μ’ αυτά τα προσωπικά δεδομένα; Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας – η Τράπεζα εν προκειμένω – με ποιο σκοπό τα τηρεί; Ποιος προστατεύει τον συναλλασσόμενο με την Τράπεζα, ο οποίος φωτογραφείται χωρίς τη συναίνεσή του προκειμένου να κάνει τη δουλειά του, από τη μεταγενέστερη διαχείριση για όποιους σκοπούς από τη διεύθυνση της Τράπεζας; Ποιος εγγυάται τη μη χρήση αυτών των δεδομένων σε παράνομες δραστηριότητες";
Το ΠΑΜΕ δε θεωρεί το γεγονός "ήσσονος σημασίας". Και δικαιολογεί: "Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καθορίζει μεν «εξαιρετικές» περιπτώσεις όπου η λήψη προσωπικών δεδομένων δεν απαιτεί τη συγκατάθεση του αντικειμένου επεξεργασίας (δηλ. του πολίτη) ωστόσο πρακτικές σαν την παραπάνω αποδεικνύουν ότι ακόμα κι αυτή η ελαστική νομοθεσία κάμπτεται μπροστά σε οποιουσδήποτε σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται πως η χρήση τεχνικών λήψης προσωπικών δεδομένων όπως εν προκειμένω η φυσιογνωμία ενός προσώπου (είτε φωτογραφικά είτε με κάμερα) σιγά σιγά αρχίζει και γίνεται ανεξέλεγκτα πάντα σε βάρος των πολιτών και βέβαια των εργαζόμενων".
Με την ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο υποστηρίζει ότι "το ευρύτερο λαϊκό κίνημα πρέπει πιο αποφασιστικά να στρέψει τις διεκδικήσεις του ενάντια στην ογκούμενη αστυνόμευση της καθημερινότητάς μας , να απαιτήσει να καταργηθούν οι κάμερες και να μπουν στο περιθώριο αυτές οι πραχτικές".


Σχόλια