Θέλουν να κόψουν τα έσοδα των κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας

Συνασπισμό, από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία δε θα επιτρέπουν παράνομες οικονομικές συναλλαγές για προμήθεια υλικού παιδικής πορνογραφίας, προσπαθεί να ιδρύσει η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις προσπάθειες των χωρών – μελών να ελέγξουν τις πληρωμές αυτού του είδους και προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση με τράπεζες και ιδρύματα έκδοσης πιστωτικών καρτών, ώστε να πληγούν τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας.
Τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για τη διακίνηση του υλικού. Πληρώνονται, από τα μέλη του κυκλώματος, μέσω πιστωτικών καρτών. Ο χρήστης παράνομου πορνογραφικού υλικού «μπαίνει» σε πορνο-ιστοσελίδες και συμπληρώνει μία φόρμα, στην οποία βάζει και τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας. Έτσι, στέλνει χρήματα στα κυκλώματα τα οποία, σε ανταπόδοση, του στέλνουν υλικό (βίντεο και φωτογραφίες).
Αυτός είναι και ο «αδύναμος κρίκος» των κυκλωμάτων.
Η Κομισιόν προσπαθεί να σπάσει αυτόν τον κρίκο. Θέλει να πείσει, τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες, να μην χορηγούν τις υπηρεσίες τους σε επιχειρήσεις παιδικής πορνογραφίας. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Ζακ Μπαρό, στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Αγγελάκα:
«Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται σχέδια για τη σύσταση ενός οικονομικού συνασπισμού σε επίπεδο ΕΕ κατά της επιγραμμικής παιδικής πορνογραφίας με εμπορικούς σκοπούς», απάντησε στον κ. Αγγελάκα, ο επίτροπος κ. Jacques Barrot, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή, αναφορικά με εισοδήματα από παράνομες ενέργειες στο διαδίκτυο.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας, αναφέρει ότι στον εν λόγω οικονομικό συνασπισμό πρόκειται να ενταχθούν όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες όπως: Αρχές επιβολής του νόμου, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τράπεζες, εταιρείες πιστωτικών κρατών, πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου και άλλοι ιδιωτικοί φορείς του κυβερνοχώρου, που έχουν στρατευτεί με σκοπό την πάταξη της εμπορικής διανομής μέσω Διαδικτύου εικόνων ασέλγειας σε βάρος παιδιών. Διαπιστώνει επίσης ότι κάτι τέτοιο θα έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς θα διευκολύνει τις συντονισμένες ενέργειες για την επιβολή του νόμου και τη δίωξη εκείνων που αντλούν οφέλη από αυτή την εγκληματική πράξη, συμβάλοντας σημαντικά στην προστασία των θυμάτων.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή ο κ Barrot ανέφερε ότι «δεν υπάρχει επί του παρόντος, για θέματα παράνομων εισοδημάτων από το διαδίκτυο, εναρμόνιση μεταξυ των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων και των εθνικών και ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών στους τομείς της συνεργασίας και της πληροφόρησης». Παρόλα αυτά όμως, διαβεβαίωσε πως ο μελλοντικός οικονομικός συνασπισμός, που θα λειτουργεί σε επίπεδο ΕΕ, θα εκπονήσει ανάλογες ρυθμίσεις συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, σχετικά με πληρωμές που αφορούν επιγραμμικό υλικό ασέλγειας σε βάρος παιδιών.

Σχόλια