Επεισόδια στη βραδινή πορεία

Επεισοδιακή ήταν η πορεία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 9 Ιανουαρίου 2009, στο κέντρο της πόλης, από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και ομάδες φοιτητικών συλλόγων. Μικρή ομάδα που αποκόπηκε από την πορεία, επιτέθηκε στο αστυνομικό τμήμα Άνω Πόλης και στη συνέχεια απωθήθηκε από τις δυνάμεις των ΕΚΑΜ, με τη χρήση δακρυγόνων. Μετά τη λήξη της πορείας οι αντιεξουσιαστές εισχώρησαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου και παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα(23:00).
Περισσότερα από 500 άτομα συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας. Τμήματα της πορείας αποτελούνταν από μέλη φοιτητικών συλλόγων ενώ μεγάλο μέρος της πορείας αποτελούσαν αυτοαποκαλούμενοι αντιεξουσιαστές.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα, φώναζαν συνθήματα κατά της κρατικής καταστολής. Από την οδό Εγνατίας, μέσω της οδού Αγίας Σοφίας κατευθύνθηκαν στην οδό Τσιμισκή. Από εκεί οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης μέσω της οδού Βενιζέλου.
Την ώρα που ο κύριος όγκος της πορείας βρισκόταν στην οδό Αγίου Δημητρίου ομάδα κουκουλοφόρων εκσφενδόνισε πέτρες εναντίον του αστυνομικού τμήματος Άνω Πόλης. Εκείνη την ώρα, στο Τμήμα βρισκόταν ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.
Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην αφετηρία της πορείας τους, στην Καμάρα. Εκεί, ομάδα ταραξιών, επιτέθηκε εκ νέου εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων με βροχή από πέτρες. Το συγκεντρωμένο πλήθος διαλύθηκε από τις ρίψεις δακρυγόνων και στη συνέχεια αρκετά μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών εισχώρησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Οι αντιεξουσιαστές πριν επιλέξουν το πανεπιστημιακό άσυλο για να κρυφτούν πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων μπροστά στην πύλη εμπορίου της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει(23.00), ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στους χώρους πέριξ του πανεπιστημίου.
Η κίνηση στους δρόμους της πόλης έχει αποκατασταθεί, ωστόσο νωρίτερα είχε προκληθεί μποτιλιάρισμα καθώς αρκετοί κεντρικοί δρόμοι της πόλης είχαν αποκλειστεί από την τροχαία.
Να προσθέσουμε ένα ακόμη στοιχείο στο ρεπορτάζ: Περίπου στις 6 το απόγευμα ομάδα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα εισέβαλε σε γραφείο ευρέσεως εργασίας στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 7, όπου προκάλεσαν υλικές ζημιές. Οι δράστες προκάλεσαν φθορές σε τζάμια και γραφεία και πέταξαν κόκκινη μπογιά. Κατά την αποχώρηση τους σκόρπισαν έντυπο υλικό συμπαράστασης στην συνδικαλίστρια καθαρίστρια Κωσταντίνα Κούνεβα.
Άλλη ομάδα προκάλεσε μικροζημιές σε εταιρία καθαρισμού, στη συμβολή των οδών Μοναστηρίου και Χαλκίδος.

Τ.Α.

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο και δεν έχει σχέση με τα χθεσινά μικροεπεισόδια

Σχόλια