Προς το τέλος της η δίκη για την "υπόθεση Άλεξ"

Την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009, αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, για την πολύκροτη υπόθεση Άλεξ. Θα έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια, από την εξαφάνιση του 11χρονου παιδιού στη Βέροια. Η ακροαματική διαδικασία διήρκησε τέσσερις ολόκληρους μήνες και στο δικαστήριο κατέθεσαν περίπου 100 μάρτυρες. Περισσότερα από 400 άτομα εξετάστηκαν από τον ειδικό εφέτη ανακριτή στη διάρκεια της προδικασίας.
Ο εισαγγελέας της έδρας, Νίκος Καραμολέγκος, στην αγόρευσή του εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι πέντε ανήλικοι κατηγορούμενοι κυνήγησαν και χτύπησαν τον 11χρονο το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου 2006 στη Βέροια. Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες για τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του παιδιού και για το λόγο αυτό πρότεινε τη μετατροπή του κατηγορητήριου, από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Να θυμίσουμε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί το πτώμα του άτυχου παιδιού. Με τη λήξη των ερευνών της αστυνομίας, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε ειδικό εφέτη ανακριτή, με απόφαση της ολομέλειας Εφετών Θεσσαλονίκης. Κύριος λόγος ήταν το αντίκτυπο που προκάλεσε στην κοινή γνώμη.
Όπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, οι πέντε ανήλικοι κατηγορούνται ότι είχαν φραστικό επεισόδιο με τον Άλεξ και στη συνέχεια τον χτύπησαν και τον καταδίωξαν, με αποτέλεσμα να πέσει στα μαρμάρινα σκαλοπάτια κτιρίου και να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι. Στο βούλευμα υιοθετείται το "σενάριο της Μπαρμπούτας": Αναφέρεται ότι οι ανήλικοι φέρονται να μετέφεραν το πτώμα του 11χρονου και το πέταξαν στον παραπόταμο Μπαρμπούτα.
Στο δικαστήριο παραπέμφθηκαν και οι γονείς των παιδιών, κατηγορούμενοι για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων. Μάλιστα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει δυσμενέστερο κατηγορητήριο ειδικά για τον παππού των δύο Ελληνόπουλων, ο οποίος φέρεται να μετέφερε το πτώμα στον παραπόταμο.

Σχόλια