"Στα μαλακά" οι πέντε ανήλικοι για την υπόθεση Άλεξ

«Στα μαλακά» φαίνεται να πέφτουν οι πέντε ανήλικοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του μικρού Άλεξ από τη Βέροια, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Ο εισαγγελέας του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης διαφοροποιήθηκε σε καίρια σημεία από το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών: Πρότεινε να μετατραπεί για τους ανηλίκους η κατηγορία της «ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο» σε «πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης».
Το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει. Η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, Νίκου Καραμολέγκου, αλλάζει τα δεδομένα. Εκτός από την αλλαγή κατηγορητηρίου, ο εισαγγελέας ζητά να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βέροιας, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν τέλεση -από τους νεαρούς, καθώς και από άλλα πρόσωπα- του αδικήματος της «έκθεσης σε κίνδυνο ζωής». Ουσιαστικά, ο εισαγγελέας φωτογραφίζει, κυρίως, τον παππού των δύο Ελληνόπουλων.
Πρότεινε επίσης την αθώωση των ανήλικων για το αδίκημα της περιύβρισης νεκρού από κοινού. Ο κ. Καραμολέγκος δε δέχτηκε ότι ο θανάσιμος τραυματισμός του άτυχου Αλεξ οφείλεται στην πτώση του από τα μαρμάρινα σκαλοπάτια της πλατείας Δημαρχείου της Βέροιας, κατά τη διάρκεια του -υποτιθέμενου- καβγά με την παρέα των πέντε ανήλικων.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι πέντε ανήλικοι είχαν χτυπήσει στο κεφάλι, στο πρόσωπο και σ' άλλα μέρη του σώματος τον 11χρονο.
Αντίθετα, ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι ο άτυχος μαθητής ψυχορραγούσε, όταν τον μετέφεραν στην ακατοίκητη μονοκατοικία της οδού Έλλης. Εκτιμά, ακόμη, ότι ο Άλεξ άφησε εκεί, στο εγκαταλειμμένο σπίτι, την τελευταία του πνοή, όταν τον εγκατέλειψαν αυτοί που τον είχαν μεταφέρει εκεί.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν επιβεβαιώθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία το «σενάριο της Μπαρμπούτας», που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Εκτίμησε δε, ότι οι ανήλικοι με τη συνδρομή ενηλίκων εξαφάνισαν το άψυχο πτώμα του 11χρονου.
Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του μεγαλύτερου αδελφού των δύο Ελληνόπουλων, με βάση το κατηγορητήριο(κατηγορείται, για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και υπόθαλψη εγκληματία).
Ο εισαγγελέας πρότεινε να συνεχιστεί η έρευνα. Συγκεκριμένα, να διερευνηθούν, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βέροιας, οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από τους ανήλικους σε βάρος των αστυνομικών, σύμφωνα με τις οποίες οι αρχικές ομολογίες τους ήταν προϊόν απειλών.
Απογοητευμένη, ως προς το περιεχόμενο της εισαγγελικής πρότασης, εμφανίστηκε η μητέρα του Άλεξ, Νατέλα, μετά το τέλος της διαδικασίας.
Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009, με τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης.

Σχόλια