Φθηνά ναρκωτικά στις πιάτσες


Ο Γιώργος (το όνομα είναι ψεύτικο, αλλά το πρόσωπο αληθινό) με σταμάτησε στα φανάρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Μου ζήτησε "λίγα λεπτά, για να συμπληρώσω το εισιτήριο, να γυρίσω σπίτι μου, επειδή μου ΄κλέψαν το πορτοφόλι". Κατάλαβα ότι είχα να κάνω με ένα πρεζάκι, έναν άνθρωπο άρρωστο, που αν του έδινα χρήματα θα κατέληγαν να μετατραπούν στη δόση του, που -ίσως- γινόταν η μοιραία. Μετά σκέφτηκα ότι με 10 λεπτά, δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα κι αποφάσισα να του δώσω ένα κέρμα. Λάθος μου. Οι πρεζέμποροι έχουν μεριμνήσει ακόμη και για το να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση των ημερών!
Ο Μανώλης Μαυρομάτης είναι, πλέον, ευρωβουλευτής. Της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αυτό, στην περίπτωσή μας, δεν έχει καμία σημασία. Μίλησε, στο ευρωκοινοβούλιο, για τα φθηνά ναρκωτικά, που έχουν κατακλύσει τις πιάτσες. Ναρκωτικά χάπια του ενός ευρώ, οδηγούν τους νέους στο -σίγουρο- θάνατο. Οι τιμές, έπεσαν δραματικά, καθώς οι έμποροι ναρκωτικών είδαν πως υπήρχε περίπτωση να χάσουν πελάτες. Ένα ναρκωτικό χάπι κοστίζει, μόλις, ένα ευρώ και σε "ταξιδεύει" για αρκετές ώρες. Ίσως και για πάντα...
"Τα παγκόσμια κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών προσαρμόστηκαν άμεσα στα νέα δεδομένα και μείωσαν τις τιμές των παράνομων ουσιών, προκειμένου να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Με τον τρόπο αυτό οι επικίνδυνες ουσίες παραμένουν δελεαστικά προσιτές, ιδιαίτερα στους νέους και στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες που όχι μόνο επηρεάζονται από την οικονομική κρίση αλλά είναι περισσότερο επιρρεπείς στην χρήση παράνομων ουσιών", κατήγγειλε στην ομιλία του ο κ. Μαυρομάτης.
Πρόσφατες έρευνες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, έδειξαν ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη αναφέρονται 7-8 χιλιάδες θάνατοι οφειλόμενοι στα ναρκωτικά. Οι μελέτες αναφέρουν επίσης ότι ο συγκεκριμένος αριθμός δεν προκύπτει μόνο από τους άμεσους θανάτους που προκαλούν τα οπιοειδή ναρκωτικά, αλλά και από τις αυξημένες πιθανότητες ασθενειών, βίας και ατυχημάτων στους χρήστες.
Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν σταματήσει να αναφέρονται σε θανάτους από ναρκωτικά. Κανείς δε μαθαίνει, πλέον, πόσοι συμπολίτες μας, πόσοι νέοι άνθρωποι, πεθαίνουν κάθε χρόνο από χρήση ναρκωτικών, όπως γινόταν πριν μια δεκαετία -χωρίς, πάλι, να προστίθεται στη "μαύρη λίστα" των θυμάτων ο αριθμός αυτών που άφηναν την τελευταία τους πνοή μετά από μέρες σε κωματώδη κατάσταση, ή αυτοκτονούσαν μη αντέχοντας το σύνδρομο στέρησης...

Σχόλια