Να εξαγοράσει ποινές θα προσπαθήσει το ΥΜΑΘ!


Χρήματα, για να εξαγορασθούν οι ποινές κρατουμένων για χρέη, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε εξαγορά της ποινής τους, σκοπεύει να προσφέρει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με τον υπουργό, Μαργ. Τζίμα.
"Ζήτησα, να μου κοστολογήσουν το σύνολο του χρέους που έχουν οι φυλακισμένοι στις Φυλακές Διαβατών, όσοι δηλαδή, δικαιούνται να εξαγοράσουν την ποινή τους, αλλά δεν έχουν τα χρήματα. Εφ`όσον το ποσό είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, τότε το Υπουργείο θα βοηθήσει, ώστε να αποφυλακιστούν αρκετοί κρατούμενοι και να αποσυμφορηθούν οι φυλακές. Ανάλογη πρωτοβουλία έχει πάρει και η Εκκλησία της Ελλάδος με αξιόλογο αποτελέσματα", δήλωσε ο κ. Τζίμας μετά τη συνάντηση που είχε με συγγενείς κρατουμένων, το πρωί της Τετάρτης 19 Νοεμβρίου 2008.
Η κατάσταση στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών είναι απελπιστική. Ένα σωφρονιστικό κατάστημα, το οποίο σχεδιάστηκε για 250 κρατουμένους και, με διάφορες βελτιώσεις, έπρεπε να φιλοξενεί το πολύ 450, έχει πλημμυρίσει με πάνω από 600 φυλακισμένους. Φυσικά, τα Διαβατά, έχουν χάσει, προ πολλού, το χαρακτήρα τους ως Δικστικές Φυλακές. Γι αυτό και οι συγγενείς τους επισκέφθηκαν τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, εκθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας, οι οποίοι, για μια "κακιά στιγμή" έχουν στερηθεί την ελευθερία τους, πληρώνοντας το χρέος τους στην κοινωνία. Να σημειωθεί ότι, στο σωφρονιστικό κατάστημα των διαβατών, η μεγάλη πλειοψηφία κρατουμένων είναι, ή υπόχρεοι οικονομικών διαφορών, ή φυλακισμένοι για περιπτώσεις ναρκωτικών.
Ο κ. Τζίμας δήλωσε "αλληλέγγυος" στα αιτήματα των κρατουμένων, δεσμεύτηκε ότι θα τα μεταφέρει στο αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης και τον υπουργό κ. Χατζηγάκη και ανακοίνωσε ότι, με τη λειτουργία των φυλακών Δράμας (στο Νικηφόρο) στο τέλος του 2009 και τη λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος Νιγρίτας σε λίγους μήνες, θα αποσυμφορηθούν οι Δικαστικές Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης και οι συνθήκες κράτησης θα γίνουν πιο ανθρώπινες.

Σχόλια