Σικάγο η Αντιγονιδών!

Ρεπορτάζ: ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στο ίδιο έργο θεατές με «γκάνγκστερ» πρωταγωνιστές, βρίσκονται καθημερινά ένοικοι πολυκατοικιών, υπάλληλοι ξενοδοχείων και περιπτέρων, καταστηματάρχες και περαστικοί της περιοχής Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Περισσότερες από τέσσερις διαρρήξεις καταγγέλλονται κατά μέσο όρο ημερισίως στις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης αναδεικνύοντας το φαινόμενο αυτό ως ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Διεύθυνση Ασφαλείας.

Στο έλεος των διαρρηκτών, βρίσκεται το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα αυξάνεται αλματωδώς η μικροεγκληματικότητα.
Καθημερινά καταγράφονται από τις αστυνομικές αρχές διαρρήξεις, ληστείες, κλοπές, αλλά δεν κατατίθενται μηνύσεις κατά αγνώστων από τους παθόντες και ως εκ τούτου δεν περνούν στα βιβλία αγωγών.
Συγκλονιστικό και άκρως αποκαλυπτικό ήταν το περιστατικό που συνέβη σε γωνιακό περίπτερο στην Αντιγονιδών.
Η κυρία Πολυξένη, εμφανέστατα τρομαγμένη μας περιέγραψε το ιστορικό της ληστείας. « Καθόμουνα μέσα στο περίπτερο και είδα από τον καθρέφτη που έχω μπροστά μου δυο φιγούρες. Φορούσαν κάλτσα στο πρόσωπο και κρατούσαν όπλα. Μου κτύπησαν το πίσω πορτάκι και μου είπαν να τους ανοίξω. Εκείνη την ώρα τα έχασα, φοβήθηκα πολύ, σάστισα. Τους άνοιξα και μου πέταξαν το πτώμα ενός 17χρονου παιδιού έξω από την πόρτα του περιπτέρου. Με απείλησαν με όπλο και μου είπαν να τους δώσω τα χρήματα που είχα στο ταμείο. Τα πήραν, φόρτωσαν το πτώμα και έγιναν αέρας και καπνός.»
Όσον αφορά την αστυνόμευση της περιοχής, η κυρία Πολυξένη είπε ότι κυκλοφορεί η αστυνομία, αλλά δεν μπορεί να είναι εκεί την ώρα που γίνεται το συμβάν.
Το μεγαλύτερο μέρος των ληστών είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών που προβαίνουν σε αποτρόπαιες πράξεις για να εξασφαλίσουν τη δόση τους.
« Τα βράδυα που είμαι κάτω στην υποδοχή του ξενοδοχείου έχω αντιμετωπίσει τα πιο ακραία περιστατικά», μας είπε ο κύριος Βασίλης. «Διάφοροι περνάνε και ζητάνε χρήματα, για να ανταλλαχθούν με μια ποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Είναι επικίνδυνη περιοχή, κυκλοφορούν πολλοί αλλοδαποί και είναι συχνό φαινόμενο να εισβάλλουν διάφοροι. Γέμισε ο τόπος πρεζόνια! Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Και το ότι περνά η Αστυνομία αραιά και που, δεν σημαίνει πως προσφέρει κιόλας!»

«Μπήκαν μέσα, τα πήραν όλα κι έφυγαν...» Μέρα μεσημέρι όρμηξαν δυο τύποι με όπλα, στο φαρμακείο του κυρίου Μιχάλη, γέμισαν τη σακούλα με όλα τα φάρμακα που υπήρχαν στα ράφια και εξαφανίστηκαν.
«Κάλεσα την Αστυνομία, αλλά οι δράστες παραμένουν ακόμη άφαντοι»!

Ο κύριος Αγγέλου έλειψε μόλις μισή ώρα από το διαμέρισμα του στην Ολύμπου. Ο χρόνος ήταν αρκετός για τον επίδοξο διαρρήκτη να παραβιάσει την κλειδαριά και να μπει στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου κάνοντας άνω κάτω τα δωμάτια. Μόλις επέστρεψε είδε τη σπασμένη κλειδαριά, αλλά δεν περίμενε ότι θα συναντήσει και το δράστη. «
Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι μου διέρρηξαν το σπίτι», είπε.
«Τρόμαξα, αλλά μάλλον αυτός τρόμαξε περισσότερο και τράπηκε σε φυγή. Τυχερό χαρακτηρίζει τον εαυτό του ο κύριος Αγγέλου που απέφυγε τελευταία στιγμή τον τραυματισμό και κατάφερε να πιάσει το διαρρήκτη. «Ήταν ένας ναρκομανής, που το μόνο που πρόλαβε να πάρει ήταν κέρματα και ένα φορητό υπολογιστή. Δεν αφήνω λεφτά στο σπίτι και ακόμα κι όταν είμαι μέσα κλειδώνω από φόβο».
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης για το 2008, στο σύνολο του νομού σημειώθηκαν 1624 διαρρήξεις κατοικιών, 572 διαρρήξεις καταστημάτων, 2500 διαρρήξεις και 1609 κλοπές αυτοκινήτων και 286 ληστείες. Η αστυνομία φαίνεται αδύναμη να εφαρμόσει προληπτικά μέτρα σε όλες τις περιοχές του συγκροτήματος, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, με αποτέλεσμα κάποιες φορές οι δράστες να δρουν ανενόχλητοι ακόμη και από το φόβο ότι μπορεί να εντοπιστούν από τους αστυνομικούς.
Ναι μεν η Αστυνομία μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στους δρόμους, δεν μπορεί να είναι και έξω από την πολυκατοικία, το κατάστημα ή το περίπτερο που θα κλαπεί. Αυτά συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια...
Και δυστυχώς η Αντιγονιδών και κατ' επέκταση το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης δεν είναι παραμυθένια λιλιπούπολη...!

Σχόλια