Αίσιο τέλος για την περιπέτεια στον Όλυμπο

Τέλος καλό, όλα καλά, για τους εννέα Βούλγαρους ορειβάτες, που εγκλωβίστηκαν σε υψόμετρο 2.700 μέτρων στον Όλυμπο.
Η περιπέτειά τους άρχισε όταν ένας από την ομάδα τους γλίστρησε σε μονοπάτι και τραυματίστηκε. Σηκώθηκε ελικόπτερο ιδιωτικής εταιρίας, από τη Θεσσαλονίκη, με τρεις διασώστες, αλλά έπαθε βλάβη, κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης στην περιοχή του καταφυγίου "Χρήστος Κάκαλος", ο πιλότος έκανε αναγκαστική προσγείωση. Διασώστες και πιλότος δεν έπαθαν το παραμικρό(αρχικά είχε διαρρεύσει πως είχαν τραυματιστεί όλως ελαφρά). Έτσι χρειάστηκε να επιστρατευθεί ελικόπτερο τύπου Σούπερ Πούμα, όμως, καθώς η χιονόπτωση συνεχιζόταν, αποσύρθηκε κι αυτό κι ανέλαβε διμοιρία των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών, που πλησίασε πεζή την περιοχή.
Λίγο πριν από τις 11 το πρωί της Δευτέρας 6 Οκτωβρίου 2008, ορειβάτες και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης μετέφεραν στο νοσοκομείο Κατερίνης τον αλλοδαπό τραυματία, ο οποίος έχει υποστεί κάταγμα κνήμης. Οι υπόλοιποι Βούλγαροι ορειβάτες και οι διασώστες που πήραν μέρος στις δύο επιχειρήσεις (συνολικά 15 άτομα) έφθασαν στο Λιτόχωρο Πιερίας, χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Ο Βούλγαρος ορειβάτης τραυματίστηκε σε δύσβατη περιοχή, κοντά στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» και οι ομοεθνείς του ζήτησαν βοήθεια μέσω κινητών τηλεφώνων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρης Τρόμπακας, το ιδιωτικό ελικόπτερο, που προσπάθησε να μεταφέρει εξοπλισμό στους αλλοδαπούς ορειβάτες, προσγειώθηκε «βαριά» σε κάποιο πλάτωμα και ακινητοποιήθηκε, χωρίς να τραυματιστούν οι διασώστες και ο πιλότος. Το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη δε χρειάστηκε να παρέμβει.
Με το πρώτο φως της ημέρας, το ελικόπτερο παρέλαβε από το καταφύγιο τον τραυματισμένο Βούλγαρο ορειβάτη και τους οι 8 ομοεθνείς του κι η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος.

Σχόλια