Αυλαία στη δίκη της "υπόθεσης Άλεξ"


Άρχισε η δίκη για την "υπόθεση Άλεξ", στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων. Στο εδώλιο κάθονται πέντε ανήλικοι(είναι, πλέον, 14 και 15 χρόνων) κι ένας 17χρονος -οι δύο είναι Έλληνες, δύο Βορειοηπειρώτες, ένας Αλβανός κι ένας Ρουμάνος. Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο, από κοινού, και περιύβριση νεκρού από κοινού.
Έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 25 Σεπτεμβρίου 2008, η μητέρα του άτυχου ανήλικου. Η Νατέλα Ινσουαΐντσε -μητέρα του 11χρονου αγοριού και τραγική φιγούρα της υπόθεσης- σε δηλώσεις της λίγο πριν την έναρξη της δίκης για την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, δήλωσε ότι η δίκη είναι η μόνη της ελπίδα να βρει το παιδί της, έστω και νεκρό. "Θέλω να πουν πού είναι το κορμί του, να μπορέσω, επιτέλους, να κάνω ένα μνημόσυνο, ένα τρισάγιο, να πάω στην εκκλησία", είπε χαρακτηριστικά.
Το παρόν έξω από τα δικαστήρια έδωσαν και απλοί κάτοικοι της Βέροιας, μέλη του Συλλόγου Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας και της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, που ύψωσαν τρία πλακάτ. «Δικαίωση για τον Άλεξ», «Συμπαράσταση στη μητέρα της Βέροιας», «Δικαίωση στον αγώνα της Νατέλας» ανέφεραν τα πλακάτ, μεταφέροντας κατά γενική ομολογία την αγωνία μίας ολόκληρης κοινωνίας, που ζητά να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.
Πάντως, ενώ επί μακρόν ακούγονταν πολλά για τις διωκτικές και δικαστικές αρχές, από το παραπεμπτικό βούλευμα αποδεικνύεται ότι έγινε έρευνα σε βάθος:
  • Το βούλευμα υιοθετεί το σενάριο της συμπλοκής στην πλατεία Ελιάς. Αναφέρει ότι οι ανήλικοι χτύπησαν τον Άλεξ και τον κυνήγησαν ως την πλατεία, όπου τον χτύπησαν και πάλι.
  • Επίσης υιοθετεί το σενάριο της Μπαρμπούτας. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, ο Άλεξ έπεσε, χτυπημένος, από τις σκάλες και μεταφέρθηκε, με καροτσάκι στο ρέμα.
  • Επιρρίπτει ευθύνες στους 7 γονείς των παιδιών, οι οποίοι θα δικαστούν για παραμέληση εποπτείας ανηλικων, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
  • Αναφέρει την πτυχή της υπόθεσης που έχει να κάνει με τον παπού των δύο από τους ανήλικους, ο οποίος, επίσης, παραπέμπεται, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και ψευδορκία μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση.
  • Επιρρίπτει ιδιαίτερες ευθύνες στον 17χρονο, ο οποίος δικάζεται, επίσης, για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατ’ εξακολούθηση.
  • Καλεί ως μάρτυρες περίπου 100 άτομα.
Να σημειωθεί ότι τα ίχνη του παιδιού χάθηκαν το Φεβρουάριο του 2006.
Ενημέρωση 20.15
Συγκλονιστική ήταν, στην κατάθεσή της, η μητέρα του Άλεξ. Η Νατέλα Ινσουαϊντσε ξέσπασε σε λυγμούς όταν εξιστορούσε πώς η ίδια και οι άνθρωποί της, έψαχναν να βρουν έστω κι ένα ίχνος του ανήλικου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες (η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών) επέρριψε ευθύνες και στον εαυτό της, επειδή, όπως είπε, δεν έδωσε τη σημασία που έπρεπε στα παράπονα του Άλεξ για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τα άλλα παιδιά. Επικριτική ήταν με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν της επεσήμαναν αυτό το γεγονός, αλλά και με τους αστυνομικούς για τον τρόπο τον οποίο ακολούθησαν στην έρευνα. Νωρίτερα, με ιδιαίτερη ψυχραιμία, είχε περιγράψει το πως, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, πήρε την απόφαση να έρθει στην Ελλάδα, για να βρει μια καλύτερη ζωή για την ίδια και το παιδί της.
Να σημειωθεί ότι, λόγω της ιδιαίτερης χωροταξίας, η μητέρα του Άλεξ, κατά την κατάθεσή της, είχε μπροστά της, βλέποντας τις πλάτες τους, τους κατηγορουμένους.

Σχόλια